İran komşusunu yakalamakta güçlük çekebilir

İran, dünyanın en büyük ikinci gaz rezervine sahip olsa dahil bir Katar değil.

15.07.2015 Cuma 13:36

Güncelleme : 15.07.2015 Cuma 14:21

Doğal gaz, Katar vatandaşlarını dünyanın bir nesil içindeki en zenginleri haline getirdi. İran, Katar’dan daha büyük bir yakıt rezervine sahip olmasına rağmen komşusunu yakalamakta güçlük çekebilir.


BloomberHT'de yer alan habere göre, İran’ın kendi üretimi 78 milyonluk nüfusu ve sahalara verimliliği artırmak için gaz enjekte eden petrol sektörü tarafından tüketiliyor. 2.3’luk bir milyon nüfusa sahip olan Katar şu an gaz ihracatında Rusya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Katar geçtiğimiz yıl gaz ihracatından 86 milyar dolar elde etti.


İran ve dünya güçlerinin iki yıldır süren görüşmelerinden ardından Salı günü bir nükleer anlaşmaya varması ile birlikte ülke üzerindeki yaptırımlar büyük ihtimalle hafifleyecek ve yatırımlar artacak. Ancak Tahran hükümeti diğer yandan her on yılda ikiye katlanan gaz talebi ile mücadele ediyor. İran dünya gazının yüzde 18’ini elinde tutuyor ancak ticaretin yüzde 1’inden azını gerçekleştiriyor.


Oxford Institute of Energy Studies doğal gaz programı yöneticisi Jonathan Stern, “Devasa bir yurtiçi talebe sahipler. Bu talebi karşılamak için üretim daha hızlı bir şekilde yükselmeli” dedi.


İRAN GAZ İHRACATI PİYASALARINI BOĞAR MI?


Londra’daki Energy Aspects analistlerinden Moses Rahnama’ya göre, İran 10 yıldır net bir gaz ithalatçısı konumunda ve Güney Pars’ın (dünyanın en büyük gaz sahasının bölümü) gelişmesi beklenenden daha uzun bir zaman alacak. Rahnama, “Üretimde kayda değer bir artış en az üç yıl alır” dedi.


Gaz ihracatından elde edilen gelir, ülkenin petrol sahalarındaki baskıyı korumak için enjekte ettiği yakıttan ve petrokimya sektöründen elde ettiğinden düşük olabilir.


Energy Information Administration’a (EIA) göre gaz, İran’ın ihracat gelirlerinin 2010 yılında yüzde 4’ünden azını oluşturdu. Petrol ve kondansatları yüzde 78’ini oluşturdu.


Wood Mackenzie Ltd., yurtiçi gaz tüketiminin 2015’teki 150 milyon metre küp seviyesinden 2025 yılında 190 milyar metre küpe (6.7 trilyon kübik kadem) ulaşacağını belirtti.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı