İran`da ekonomi yargıya taşınıyor

İran meclisi Ruhani`nin ekonomik durumla ilgili açıklamasından tatmin olmadı, konu yargıya gidecek.

28.08.2018 Cuma 11:22

Güncelleme : 29.08.2018 Cuma 09:42

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, zayıf ekonomik büyüme ve fiyat artışları konusunda bilgi isteyen milletvekillerini bugün mecliste yaptığı açıklamalarla tatmin edemedi.
 
Milletvekillerinin konuyu yargıya intikal ettirdikleri bildiriliyor. İran'da miletvekillerinin çoğunluğu cumhurbaşkanın açıklamalarından ikna olmazsa, bu "yasa ihlali" olarak kabul ediliyor ve konu yargıya götürülüyor.
 
Parlamentonun cumhurbaşkanının yeterliği konusunda oylama yapma ve azil yetkisi var ancak konu henüz bu biçimde meclise gelmiş değil.
 
Meclis, riyaldeki değer kaybı ve ekonomik durumun kötüleşmesi nedeniyle pazar günü ekonomi bakanını görevden aldı. Meclis bu ayın başında da çalışma bakanını azletmiş, Ruhani de merkez bankası başkanını değiştirmişti.
 
Hükümetin performansını savunan Ruhani, ekonomik sorunların ABD'nin İran'a yeniden yaptırımlar getirmesiyle başladığını ve Ocak ayında yaşanan hükümet aleyhtarı gösterilerin, Trump'ı Mayıs ayına nükleer anlaşmadan çekilmek için cesaretlendirdiğini söyledi.
 
Parlamenterlerden hükümeti desteklemelerini ve hükümet aleyhinde eğilimlere kapılmamalarını isteyen Ruhani, "Protestolar nedeniyle Trump nükleer anlaşmadan çıkma hevesine kapıldı" dedi.
 
Ekonomik sorunların ciddiyetini kabul eden Ruhani, "Ancak en önemlisi, pekçok insanın (İran) İslam Cumhuriyeti'nin geleceğine olan inancı kaybetmiş olması ve devletin gücünden şüphe duymalarıdır" dedi.
 
Batılı ülkelerle 2015 yılında yaptığı nükleer anlaşmayla İran'ın ilişkilerindeki gerilimi azaltmayı başaran Ruhani, şimdi ABD'nin Mayıs ayında anlaşmadan çıkması üzerine İran'daki sertlik yanlısı kesimlerden tepki görüyor.
 
MİLLETVEKİLLERİ YANIT İSTEDİ
 
Nükleer anlaşma, İran'ın nükleer programını daraltması karşılığında yaptırımları kaldırıyordu.
 
Ancak Washington, bu ay getirdiği yeni yaptırımlarla İran'ın altın ve diğer değerli metal ticaretini, dolar satın alma imkanlarını ve otomotiv sanayisini hedef aldı. Kasımda yürürlüğe girecek olan yeni bir dizi yaptırım ise İran'ın petrol satışlarına yönelik olacak.
 
Televizyondan canlı yayınlanan meclis oturumunda yaptığı konuşmada Ruhani, "İran ulusuna, İslam Cumhuriyeti'ne karşı hazırlanan ABD komplosunun başarıya ulaşmayacağını temin ediyorum. Beyaz Saray'daki bu İran düşmanlarının bize karşı komplo kurmalarına izin vermeyeceğiz." dedi.
 
Parlamenterler, Ruhani'den yükselen işsizlik, zayıf ekonomik büyüme ve riyaldeki değer kaybı konusunda ve ayrıca devletin gelirini azaltan sınır kaçakçılığı hakkında da açıklama istediler.
 
Ruhani, kaçakçılık konusunda Devrim Muhafızları örgütünden yardım istediğini açıkladı.
 
Finans sektöründe ve döviz piyasasında neden reformların yapılmadığını sorgulayan milletvekilleri, nükleer anlaşmanın imzalanmasının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen neden İran bankalarının hâlâ küresel finans hizmetlerine sadece sınırlı erişime sahip olduğunu sordular.
 
Meclis Ruhani'nin bankacılık konusundaki açıklamasını tatmin edici buldu ancak diğer konuları yargıya intikal ettirdi.
 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak