`İran`da temkinli ama hızlı davranmak lazım`

IAEE Başkanı Prof. Dr. Kumbaroğlu "İran ile ilişkilerde temkinli ama hızlı davranmak lazım. Birçok firmada `biz istiyoruz ama tereddütlüyüz` görünümü var, bundan sıyrılıp harekete geçmeleri gerekiyor" dedi.

25.01.2016 Cuma 11:14

Güncelleme : 25.01.2016 Cuma 12:03

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği  (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ambargo sonrası İran ile yapılacak  ticarette "Temkinli ama hızlı davranmak lazım. Birçok firmada 'biz istiyoruz ama  tereddütlüyüz' görünümü var, bundan sıyrılıp harekete geçmeleri gerekiyor. Evet,  çok erken fakat çok yakında çok geç olabilir" dedi. 

 Antalya'da düzenlenen "Ambargo Sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji,  Yeni Fırsatlar" konulu konferansını AA muhabirine değerlendiren Kumbaroğlu,  petrol, doğalgaz ve yenilenebilir enerji alanında İran'la iş yapmanın koşulları,  zorlukları, fırsatlarının ele alındığını anlattı.

Kumbaroğlu,  kaybet-kaybet durumdan sonra kazan-kazan durumuna geçilen  bir ticaret fırsatın ortaya çıktığını vurgulayarak, "İran, Yunanistan'ı  Türkiye'den sonra Avrupa'ya ilk giriş kapısı ve altın kapı, Türkiye'yi de bu  kapsamda altın Köprü olarak değerlendiriyor. Bu noktada, temkinli ama hızlı  davranmak lazım. Birçok firmada 'biz istiyoruz ama tereddütlüyüz' görünümü var,  bundan sıyrılıp harekete geçmeleri gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

"AVRUPA'DA TÜRKİYE GİBİ BİR ÜLKE YOK"

 Avrupa'ya enerji taşımada en ekonomik rotanın Türkiye olduğunu dile  getiren Kumbaroğlu, "Burada kazan-kazan durumu vardır. Türkiye'yi enerji  ticaretinde sadece geçiş ülkesi olmamalı. Rusya, Azerbaycan ve Irak'tan gelecek  gaz olabilir. Bu gazların hepsini getirip bir havuzda biriktirdiğiniz zaman o bir  merkez oluyor. Bütün gazlar birbirine karışıyor ve hiç bir gazın milliyeti  kalmıyor. Gazı buradan Avrupa'ya verdiğinizde, bu gaz sadece fiyat olarak bir  biriyle rekabet ediyor. İşte Türkiye'nin enerji merkezi vizyonu burada yatıyor.  Türkiye'nin kendi kaynağı yok ama coğrafi olarak öne çıkan konumu belli.  Avrupa'da böyle Türkiye'nin konumuna sahip başka bir ülke yok" diye konuştu.

YEREL PARA KULLANILABİLİR

İran'ın son petrol kontratını da değerlendiren Kumbaroğlu, bunların  yeni kapılar açacak şekilde tasarlandığını söyledi. Kumbaroğlu, bu kontratın  önerdiği farklı metotlar olduğunu belirterek, Türkmenistan'a petrol verip yine bu  ülkeden doğalgaz aldıklarını anımsattı.

Kumbaroğlu, İran'ın önem verdiği bir diğer konunun da yerel para  birimi olduğunu belirterek, "Türkiye enerjide bir merkez olsa Türk Lirası  kullanılabilir. Bölgesel iş birliğinin gelişmesi gerekiyor. Enerjinin ekonomik ve  pratik bölümlerinde politikadan ayrılması gerekmektedir. Bu konferansın  çıktılarının sonuçlarından bir tanesi de enerji ticaretinin politikadan  arındırılması bir siyasi silah gibi kullanılmaması" ifadelerini kullandı.

Taraflararası güvenin gelişmesi, kurumsal ve hukuki bir çerçevede  doğru kişilerin bir araya gelmesinin önemine değinen Kumbaroğlu, enerji takası ve  yeni organizasyon ihtiyacına da dikkati çekti.

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak