`İran`ın dönüşü Türkiye`yi daha cazip kılacak`

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut" Türkiye, dört saatlik uçuş mesafesinde toplamda 1,5 milyarlık bir nüfusa ve 28 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe erişim sağlanabilen bir konumda bulunuyor" dedi.

22.02.2016 Cuma 11:03

Güncelleme : 22.02.2016 Cuma 11:15

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, "İran'ın ekonomik anlamda potansiyelinin artmasıyla yeni fırsatların ortaya çıkmasının, Türkiye'nin bölgesel üst konumuna pozitif bir etkisi olacağını ve daha cazip kılacağını düşünüyorum" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ermut, Türkiye'nin gelecek dönemde yatırım çekmek için çalışacağı alanlardan birinin de bilişim sektörü olacağını dile getirdi.

İstanbul'un bilişim sektöründe yeni projelerin ortaya atıldığı bir üs haline gelebileceğini belirten Ermut, sektördeki firmalarla yaptıkları toplantılarda tersine beyin göçünün başladığını belirlediklerini anlattı.

Silikon Vadisi'nde ciddi projelere imza atmış bilim insanlarının Türkiye'deki fırsatları yatırıma dönüştürmek istediklerine işaret eden Ermut, "Bu isteklerinin burada karşılık bulduklarını gördük. Bilişim sektöründe Türkiye'ye katma değer oluşturabilecek yatırımlar olabileceğini öngörüyor, İstanbul'un bu anlamda bir üs haline gelebileceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin bölgesel üs konumu Coca-Cola, Microsoft, Intel gibi birçok firma tarafından değerlendiriliyor. Şirketler bölgedeki diğer operasyonlarını İstanbul üzerinden yönetiyorlar. Bilişim sektörü için de 'İstanbul neden bir merkez olmasın' mantığıyla çalışıyoruz" diye konuştu.

Ermut, Türkiye'nin konum avantajını "dört saatlik uçuş mesafesinde toplamda 1,5 milyarlık bir nüfusa ve 28 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe" erişim sağladığı bilgisini paylaşarak, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bu ciddi bir potansiyel. İran'ın ekonomik anlamda potansiyelinin artması ile yeni fırsatların ortaya çıkmasının Türkiye'nin bölgesel üst konumuna pozitif bir etkisi olacağını ve ülkemizi daha cazip kılacağını düşünüyorum. Uzun vadede atacakları adımlarla İran bölgesel üs olma anlamında Türkiye ile rekabet etmeye başlayabilirler. O zaman geldiğinde bunun Türkiye için ne ifade ettiğine bakılabilir. Özellikle kısa vadede İran'a yaptırımlarını kalkmasının, fırsatları daha da artıracak, yabancı yatırımcılar için Türkiye'yi daha da cazip hale getirecek bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Üretim anlamında orada çok ciddi bir temel olmadığı için daha çok Türkiye üzerinden o bölgelere hitap edilmesi ve ülkemizin o anlamda daha cazip hale gelmesi noktasında biz olumlu gelişmeler bekliyoruz."

Ermut, bölgedeki ülkelerde barışa yönelik en basit bir adımın bile yatırım potansiyelini ciddi anlamda artırdığını ve İran'daki gelişmeleri de bu anlamda değerlendirmekte fayda gördüğünü sözlerine ekledi.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak