`İran’ın günlük petrol satışı 1 milyon varilin üstünde`

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, ABD yaptırımlarının ardından İran’ın mevcut petrol satışının günlük 1 milyon varilin üstünde olduğunu söyledi.

23.01.2019 Cuma 09:14

Güncelleme : 23.01.2019 Cuma 14:36

İran devlet medyasına konuşan İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, Washington'un yaptırımlarına karşı AB'nin İran'la ticareti kolaylaştırmak için tasarladığı özel ödeme  mekanizması (SPV) ve ülkenin petrol satışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Japonya'nın da İran’dan petrol alan ülkelere dahil olduğunu belirten  Himmeti, “İran’ın mevcut petrol satışı 1 milyon varilden daha fazladır. Petrol  ihracatından gelir elde etmenin başka yolları da var. Bu konuda herhangi bir  endişemiz yok ve bizim siyasetimiz bütçenin petrol geliri ile olan göbek bağının  kesilmesidir.” dedi.

Himmeti, SPV ile ilgili Avrupalıların teknik açıdan problemlerle  karşılaştığını söyleyerek “Avrupalılar, 'Ne yaparsak yapalım ABD yine yaptırım  uygulayacak' diyor. Biz tüm siyasetimizi Avrupa’nın mali mekanizmasından bağımsız  oluşturduk ve hâlihazırda Çin, Güney Kore, Türkiye, Hindistan ve Rusya ile para  takası için zemin hazır.” ifadelerini kullandı.

“Avrupalıların kendi onurları için yakın gelecekte bir şeyler  yapacağını düşünüyorum” diyen Himmeti,  eğer bunu yaparlarsa memnuniyetle  karşılayacaklarını, yapmazlarsa da kendi hazırladıkları programla ilerlemeye  devam edeceklerini vurguladı.

ABD yönetimi, 8 Mayıs'ta nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin  ardından İran'a yönelik yaptırım paketlerini aşamalı olarak devreye sokmuştu.

ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin ardından Tahran yönetimini nükleer  anlaşmada tutmak isteyen AB, petrolü de kapsayacak şekilde İran'la ticareti  kolaylaştırmak ve Avrupalı şirketleri ABD'nin yaptırımlarından korumak için  eylülde yeni bir ödeme mekanizması geliştirildiğini açıklamıştı.

En geç geçen yıl sonuna kadar devreye girmesi beklenen mekanizmanın  henüz uygulamaya konulmaması Tahran yönetiminin tepkisine neden oluyor.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı