İSO`dan iki yeni endeks geliyor

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Sanayide Görünüm ve Beklentiler" ve "İhracat İklimi Endeksi" için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

13.03.2018 Cuma 17:02

Güncelleme : 14.03.2018 Cuma 09:39

İstanbul Sanayi Odası (İSO) iki yeni endeks için çalışmalarını sürdürüyor.
 
Üç aylık periyodlarla "Sanayide Görünüm ve Beklentiler" ve "İhracat İklimi Endeksi" raporları hazırlanacak.
 
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, her ayın ilk iş günü İSO Türkiye İmalat PMI raporlarını kamuoyuyla paylaştıklarını anımsattı.
 
PMI’ın Türkiye’nin üretim açısından güçlü ve köklü kurumu İSO ile özdeşleşmiş olmasını değerli ve anlamlı bulduklarını aktaran Bahçıvan, küresel krizi takip eden uzun bir durgunluk ve çalkantı döneminin ardından, dünya ekonomisinin bir genişleme evresine girdiğine dikkati çekti.
 
Bahçıvan, şöyle konuştu:
 
"Son 6 yılın en yüksek küresel büyüme performansının kaydedildiği 2017’nin ardından bu yıl ve gelecek yıl daha yüksek oranlar bekleniyor. Daha da önemlisi, büyüme gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında genele yayılan bir görünüm çiziyor. 
 
PMI endeksleri de yayınlandığı tüm ülkelerde eş zamanlı olarak eşik değer 50’nin üzerinde gerçekleşirken birçok gelişmiş ekonomide rekor düzeylerde seyrediyor. Özellikle imalat sektörünün dünya genelinde son yıllarda görmediğimiz düzeyde büyüme yakalamış olması sürdürülebilirlik açısından umut veriyor."
 
IHS Markit Yönetici Direktörü Richard Willis dünyanın birçok ülkesinde PMI endekslerini doğru belirlemek için her ay 27 binin üzerinde mülakat yaptıklarını belirterek, İstanbul’da da bunun gibi çalışmalar yaparak imalat sanayisini ölçümlemeye çalıştıklarını söyledi.
 
IHS Markit’in Kuzey ve Güney Amerika’da, Afrika’da, Avrupa, Rusya, Çin, Hindistan ve Uzak Doğu’da faaliyette bulunduğunu aktaran Willis, “On sene önce gelişmiş ülkeler küçük ülkeleri silip atıyordu ama gelinen noktada gelişmekte olan ülkelerde bir atak var. Türkiye de bu doğrultuda ilerliyor… Türkiye’deki çalışmalarımız için 10 senedir aynı şirketle çalışıyoruz. Türkçe olarak sorular hazırlanıyor, burada oldukça başarılı bir iş birliğimiz var.” diye konuştu.
 
Willis, PMI verisinin şirketler için, 12 aylık görünümü, karlılığı, çalışan sayısını, maliyet, Ar-Ge’yi, ihracat iklimini anlama imkanı verdiğini belirterek, “İhracat verisi oldukça önemli. Tamam Türkiye ekonomisi iyi ama Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerde durum nedir? Türk malları talep görüyor mu? Bu ve bunun gibi pek çok konu başlığı için PMI ile dersinize çalışabiliyor, önden hazırlık yapabiliyorsunuz.” diye konuştu. 
 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma