İşsizlikte ibre hangi yönde?

İşsizlik, 0,9 puanlık artış ile %10,7 seviyesine yükseldi. Peki işsizlik oranlarında gidişat hangi yöne doğru? İşsizlik azalacak mı yoksa yükselmeye devam mı edecek? Uzmanlar UZMANPARA için yazdı.

17.10.2016 Cuma 11:34

Güncelleme : 18.10.2016 Cuma 08:14

Bugün açıklanan işsizlik oranı beklentilere paralel oldu. İşsizlik, 0,9 puanlık artış ile %10,7 seviyesine yükseldi.

Peki işsizlik oranlarında gidişat hangi yöne doğru? İşsizlik azalacak mı yoksa yükselmeye devam mı edecek? Uzmanlar UZMANPARA için yazdı.

KapitalFX Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, açıklanan verinin ardından UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Türkiye’de Temmuz ayında işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,5 puan artış ile %10,7 olarak gerçekleşti. Böylece Temmuz ayında işsizlik oranı piyasa beklentisi olan %10,7 ile paralel, bizim beklentimiz olan %10,4’ün ise üzerinde gerçekleşmiş oldu. 

Kıyaslanabilir dönemler olan Temmuz 2015 – Temmuz 2016’ya baktığımız zaman, ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında 0,3 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2015’in benzer döneminde 30 milyon 311 bin kişi olan işgücü, Temmuz ayında 30 milyon 961 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılma oranı da %52,4’den %52,7’ye yükselmiştir. Bu oran 15-64 yaş grubunda ise %57,3’ten %57,8’e yükseldi. Buna karşılık mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı bir önceki aya göre aynı kalarak %46,1 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise 25 bin kişilik bir artış söz konusudur. Hizmet sektörünün toplam istihdam içindeki payı artarken, tarım ve sanayi sektörünün payının azalmakta olduğu görülmektedir. İnşaat sektörünün payı ise aynı kalmıştır.

Temmuz ayında istihdam piyasasının bozulmasındaki ana kaynaklar; yavaşlayan ekonomik faaliyetler ve o ay içerisinde yaşanan olağandışı durumdur. Sanayi üretim aktivitesi de söz konusu faktörlerden olumsuz etkilenerek, arındırılmış verilerle yıllık bazda %4,9, aylık bazda %7,2 azalmıştı. Bunun yansıması olarak sanayi istihdamında da azalma görülmüştür. Diğer sektörlerde ise fazla bir bozulma yok. Tarım sektöründeki artışın işsizlik oranının yükselmesinde bir miktar sınırlayıcı bir etki yaptığı görülüyor. Turizm ve hizmetler istihdamı da beklenenden olumlu, ancak beklentilerin çok düşük tutulmuş olduğunu da belirtmek gerekir.

Biz işsizlik oranlarının yüksek seyretmeye devam etmesini bekliyoruz. Bu kapsamda 3. çeyreğe ait Ağustos ve Eylül rakamları da, son çeyreğin rakamları da çift hanelerde gerçekleşecektir. İşsizlik oranı yılın kalan aylarında %11 üzerine çıkabilir. Biz yıl sonunda 2016 ortalama işsizlik oranının %10,7 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz."


Grafik 1: Türkiye İşsizlik Oranı (Kaynak: TÜİK, Bloomberg, KapitalFX Araştırma)

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Rıdvan Baştürk, açıklanan işsizlik verilerini UZMANPARA'ya şöyle değerlendirdi:

"Yurtiçinde Temmuz ayına ilişkin işsizlik oranı bir önceki  yılın aynı dönemine göre 0,9 puan artarak piyasa beklentileri dahilinde yüzde 10.7 olarak açıklandı. Genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,5 puan artış göstererek yüzde 19,8’e yükseldi. Böylece genç nüfusta işsizlik oranı 2015 Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yaz aylarında genel itibariyle düşük seviyelerde seyreden işsizlik oranı bu yılın Temmuz ayında turizm sektöründe yaşanan daralma ve Temmuz ayında yaşanan darbe girişiminin de etkisiyle yüksek seyretmekte. Temmuz ayı baz alındığında işsizlik oranında 2008 küresel krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı.

Temmuz ayında tarım sektöründe istihdam edilen sayısı 291 bin azalırken, tarım dışı sektörlerde ise çalışan sayısı 586 bin artış gösterdi. İstihdam piyasası içerisinde sektörlerin paylarında ise değişiklik mevcut. Yıllık bazda kıyaslandığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,3 puan, sanayi sektörünün payı ise 0,5 puan azaldı. Diğer yandan inşaat sektörünün payı değişim göstermezken, hizmet sektörünün payı ise 1,8 puan artış gösterdi.

Turizm sektöründe yaşanan daralmanın etkisini Ağustos ayı istihdam oranlarında da görmemiz muhtemel gözükmekte. Genel itibariyle yılın son aylarında mevsimsellikten dolayı yüksek seyreden işsizlik oranını da hesaba katarsak, yılın geri kalanında çift hanelerdeki seyrin devamı beklenebilir."



"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak