İstanbul`u ihracatta `hazır giyim` parlattı

Ocak ayında İstanbul`dan yapılan 4,2 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık dörtte birini, 980,7 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı oluşturdu.

03.02.2016 Cuma 11:22

Güncelleme : 03.02.2016 Cuma 11:57

İstanbul'dan miktar bazında en fazla ihracatın yapıldığı sektör, 980,7 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon oldu. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, İstanbul’un toplam ihracatı Ocak 2016'da geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,1 gerileyerek 4 milyar 175 milyon dolara düştü.

İstanbul'da miktar bazında en fazla ihracatın yapıldığı sektör, 980,7 milyon dolarlık rakamla hazır giyim ve konfeksiyon olarak kayıtlara geçti. İstanbul'dan gerçekleştirilen ihracatın yüzde 23,5'ini karşılayan bu sektörü, 450,5 milyon dolarlık ihracatla kimyevi maddeler ve mamulleri ve yaklaşık 384 milyon dolarlık ihracatla da otomotiv takip etti. İstanbul'un ihracatında, yüzde 10,8'lik pay ile kimyevi maddeler ve mamulleri, yüzde 9,2 ile de otomotiv sektörleri de öne çıktı.

Öte yandan çelik ihracatı 370,3 milyon dolarla (yüzde 8,9), elektrik-elektronik ve hizmet sektörü ise 353,9 milyon dolarla (yüzde 8,5) İstanbul'un en fazla ihracat yaptığı sektörler arasında yer aldı. Tekstil ve hammaddeleri 261,2 milyon dolarla (yüzde 6,3), demir ve demir dışı metaller de 224,8 milyon dolarla (yüzde 5,4) İstanbul'un ihracatında önem taşıyan diğer sektörler oldu. - Türkiye'nin mücevher ihracatında İstanbul açık ara lider

İstanbul, mücevher sektöründe ise Türkiye ihracatının neredeyse tamamını üstlenerek 166,5 milyon dolarlık (yüzde 4) ihracata imza attı. Türkiye'nin ocak ayında yaptığı 170,8 milyon dolarlık mücevher ihracatının yüzde 97'si İstanbul'dan yapıldı.

9 SEKTÖRÜN İHRACATININ YARIDAN FAZLASI İSTANBUL'DAN

Dünyada öne çıkan Türk gemi ve yat sektörünün ihracatının yüzde 90'ını da İstanbul karşılarken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yüzde 73 ile İstanbul'un Türkiye ihracatı içinde aldığı payda ilk 3'e girdi. İstanbul’dan ayrıca Türkiye'nin deri ve deri mamulleri ihracatının yüzde 67'si, çimento-cam-seramik ve toprak ürünleri ihracatının da yüzde 60'ı gerçekleştirildi.

Türkiye çelik ihracatının yüzde 59'unun yapıldığı İstanbul, elektrik elektronik ve hizmet ihracatından yüzde 56'lık pay aldı. Demir ve demir dışı metaller sektöründe yüzde 53’lük ve diğer sanayi ürünlerinde yüzde 51,8'lik ihracatı tek başına karşılayan İstanbul, toplam 9 sektörde Türkiye'nin ihracatının yarısından fazlasının gerçekleştirildiği il oldu.

Böylece, Türkiye'nin ocak ayında yaptığı 9 milyar 208 milyon dolarlık ihracatın yüzde 45'ini İstanbul sırtladı.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma