İşte 2016`da en çok baskı görecek 8 para birimi!

Suudi Arabistan riyalinden, Kuveyt dinarına 2016`da en çok baskı yaşayacak para birimleri.

25.12.2015 Cuma 11:44

Güncelleme : 25.12.2015 Cuma 14:01

Petrol fiyatlarının gerilemesi ve daha zayıf yuan ve ruble yüzünden ihracatçılarının rekabet edememesi dolayısıyla Azerbaycan dolara endeksli kur sistemini, dolar ve euroya endeksli kur sepeti sistemi ile değiştirme kararı alırken, ülkenin para birimi manat neredeyse yarı yarıya değer kaybetti.

 BusinessHT'de yer alan habere göre, Ağustos ayında Kazakistan yönetimi de para birimi tenge için benzer nedenlerden dolayı benzer kararı aldı.

Petrol fiyatlarında 2014 Haziran ayından bu yana görülen yüzde 60'lık gerileme 2016 yılında birçok para biriminin baskı göreceğini ve sabit kur rejimini terk etme olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

Brown Brothers Harriman gelişen piyasalar kur stratejisti Win Thin, petrol fiyatlarının düşük kalması durumunda baskı görecek para birimlerini sıraladı.

İşte 2016'da baskı görmesi ve dalgalanması beklenen 8 para birimi

SUUDİ ARABİSTAN RİYALİ

Wall Street Journal gazetesi daha önce yaptığı bir haberinde bazı hedge fonların riyalde sabit kur rejiminin terk edileceği üzerine pozisyon aldıklarını yazmıştı. Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol ihraç eden ülkesi ve OPEC'in itici gücü. Petrol sektörü ülkenin bütçesinin yüzde 80'ini oluşturuyor.

KUVEYT DİNARI

Kuveyt, dünyanın en büyük yedinci petrol ihracatçısı. Bu ülkenin ekonomisi de petrol ticaretine önemli düzeyde bağımlılık gösteriyor. Bu durum dinarın da 2016'da baskı görecek para birimlerinden biri olduğuna işaret ediyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ DİRHEMİ

Birleşik Arap Emirlikleri, ekonomisini çeşitlendirmeye daha çok çalışsa da bu ülkenin ekonomisi için de enerji ihracatının önemli payı bulunuyor.

KATAR RİYALI

Diğer Arap ülkelerinin tersine Katar ekonomisinin yarısı inşaat, üretim ve finansal hizmetler gibi petrol dışı sektörlerden oluşuyor. Fakat yine de ülkenin ekonomisi petrol fiyatlarının gerilemesine karşı oldukça kırılgan bir yapı sunuyor.

ANGOLA KWANZA'SI

Düşen petrol fiyatları ile başa çıkabilmek için Angola para birimini geçen yıl iki defa devaüle etti. Ülke, sekizinci büyük petrol ihracatçısı ülke durumunda. Dolayısıyla petrol fiyatlarının daha da gerilemesi ülkenin para birimini daha da baskı altına alacaktır.

VENEZÜELA BOLİVARI

Venezüela'da siyasi iktidarın değişmesi, ülkedeki Sosyalist Parti hakimiyetini ve bununla birlikte para birimi rejimini kaldırma olasılığını gündeme getirdi. Ülkenin para birimi düşen petrol fiyatlarından da baskı görecek.

CEZAYİR DİNARI

Ülkenin para birimi bu yıl birkaç kez devaüle edildi. Düşen petrol fiyatları bu trendin sürmesine yol açabilir.

HONG KONG DOLARI

Emtia ihracatçısı bir ülke olduğu için Hong Kong Doları'nın da 2016'da baskı altında kalması olasılığı gündemde

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü