İşte ABD borsasının `herifleri`

ABD borsasında şirketlerle bireysel yatırımcıların hisse talebi arasındaki fark daha önce eşi benzeri görülmemiş boyutlara ulaşınca, piyasanın ayakta durması için hisse geri alımları önemli hale geldi. 2007`deki rekor kırılabilir.

15.03.2016 Cuma 12:50

Güncelleme : 15.03.2016 Cuma 15:05

ABD borsasını bugünlerde ayakta tutan tek bir şey var: Hisse geri alımları.

Bloomberg News'un haberine göre, Standard & Poor's 500 endeksi ilginç bir dönemden geçiyor. Şirketlerle bireysel yatırımcıların hisse talebi arasındaki fark daha önce eşi benzeri görülmemiş boyutlara ulaşınca, piyasanın ayakta durması için hisse geri alımları çok daha önemli hale geldi.

Yani boğa piyasasında sekizinci yılını geçiren borsada aynı anda gerçekleşen iki ters akım var.

Bir yandan Standard & Poor's 500 endeksinde işlem yapan oyuncular bu çeyrekte 165 milyar dolarlık hisse geri alımıyla 2007'de kaydedilen rekoru kırmaya hazırlanıyor.

Ancak öte yandan borsa yatırım fonlarının müşterileri hızla borsadan çıkıyor. Ocak'ta 40 milyar dolarlık çıkış yapan bireysel yatırımcılar, tarihin en çıkışlı çeyreklerinden birine doğru ilerliyor.

EN BÜYÜK ALICI ŞİRKETLERİN KENDİSİ

Daha önce de bu tarz sapmalar görülmüştü; ancak hiç birinin etkisi geçtiğimiz iki ayki kadar ağır hissedilmemişti. Şirketlerin de bilanço sezonu nedeniyle piyasadan elini çekmesiyle Amerikan hisseleri yıla tarihin en kötü başlangıcını yaptı.

Bilanço sezonunda açıklanan sonuçlar da hisse geri alımlarının sürdürülebilir olmasının ne kadar zor olduğunu gösteren bir başka faktör oldu. Üç çeyrektir üst üste düşerek son altı yılın en uzun düşüş serisini kaydeden kârlar endişeleri daha da artırdı.

Wilmington Trust, "Piyasanın işlemeye devam etmesinin tek dayanağının tek bir şey olduğu her durum çok tehlikelidir. Zaman içinde bu şirketlerin büyüyemediğini ve hisse geri alımı için borçlanmanın sona ereceğini fark edersiniz" dedi.

Öte yandan hisselerin yükselmesi için bireysel yatırımcıların ne kadar gerekli olduğunu tartışılabilir, ancak piyasaların 2016'da daha türbülanslı olduğu tartışma götürmez bir gerçek. S&P 500 endeksi Aralık'tan bu yana 48 işlem seansının 26'sında yüzde 1 veya daha fazla dalgalanma gösterdi. Böyle devam ederse 2016 yılı 1938'den bu yana görülen en oynak yıl olabilir.

Goldman Sachs ABD hisse stratejisti David Kostin, "Hisse geri alımları piyasada şirket hisselerine tabi oluşturan tek şey. Bazı makro döngüler ile Çin ve petrol fiyatlarına ilişkin endişeler açısından bu yıl piyasa çok zorlayıcıydı; bu da fon yöneticilerin pozisyonlarını kısmak istemesine neden oldu" dedi.

Ancak şirketler hala ipleri sıkmaya başlamasa da, piyasayı tek başlarına ayakta tutma kapasitelerinin azalmaya başladığına dair de işaretler var. Mayıs'ta ulaştığı tarihi rekor seviyeden bu yana S&P 500 yüzde 5,1 değer kaybetti ve iki kez yüzde 10'un üzerinde düşüş kaydetti. En çok da yüzde 9,1 ile en hızlı hisse geri alımı yapan şirketler düştü.

Arthveda Capital CEO'su Vikas Gupta, "Tek alıcının şirketlerin kendisi olması kesinlikle sürdürülebilir değil. Piyasaya çok fazla paranın girmesi gerekiyor. Ancak bu önümüzdeki hafta, önümüzdeki çeyrek mi, önümüzdeki yıl mı olur emin değilim. Belirsiz olan kısım bu" dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi