İşte Türkiye için 2 engel!

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirdi. Fitch, düşük turizm gelirinin ve ihracatçılar için zorlu ortamın ise büyümenin önünde engel oluşturacaklarını vurguladı.

26.05.2016 Cuma 09:30

Güncelleme : 26.05.2016 Cuma 16:58

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de büyümenin hızlanması ve büyümenin bileşenlerinin sürdürülebir bir temele oturması için reformlara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Türkiye'de büyümenin 2018'e kadar yüzde 3,5 civarında olacağını öngördü.

Asgari ücretin yüzde 30 artırılması ve yüksek miktardaki sığınmacı akışının yarattığı harcamaların Türkiye'de tüketimi desteklediğini ve büyümenin ana yönlendiricileri olduklarını ifade eden Fitch, düşük turizm gelirinin ve ihracatçılar için zorlu ortamın ise büyümenin önünde engel oluşturacaklarını vurguladı. 

Fitch, Türk hükümetinin ortaya koyduğu programın yapısal zayıflıklarla mücadeleyi öngördüğünü, ancak programın uygulanmasında son yıllarda yavaş kalındığını, reform programına bağlılığın hala kanıtlanması gerektiğini ifade etti. 
 
Yayınladığı Global Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'ye de yer veren Fitch, Nisan ayında yüzde 6,6 seviyesine kadar gerileyen manşet enflasyonun, mevsimsel baskılardan kaynaklı olarak önümüzdeki aylarda toparlanmasının beklendiğini vurguladı. 

TCMB'nin politikanın planlanmış şekilde basitleştirilmesi çerçevesinde faiz koridoru üst bandını indirmeye başladığını ve çekirdek enflasyonun hedefin üzerinde seyretmeye devam etmesine rağmen efektif fonma faizinin aşağı geldiğini belirten Fitch, siyasilerden gelen baskılara ve yüksek çekirdek enflasyona rağmen TCMB'nin yatay bir politika faiz uygulayacağını öngördüklerini ifade etti. 

Raporunda devam eden siyasi ve jeopolitik gerilime de işaret eden Fitch, bunların yüksek dış finansman ihtiyacı ile birleşmesinin Türk Lirası'nı yatırımcı güveninde değişime karşı kırılgan yaptığını da vurguladı. 

Fitch raporunda, Türkiye ekonomisi için 2016, 2017 ve 2018 GSYH büyüme tahminlerini yüzde 3,5, 3,6 ve 3,5 olarak ortaya koydu. Manşet enflasyonun 2016 sonunda 2015 sonundaki yüzde 8,8'den yüzde 8,2'ye gerileyeceğini tahmin eden Fitch, enflasyonun 2017'de yüzde 7,7 ve 2018'de yüzde 7,50 seviyesine gerileyeceğini öngörüyor. Fitch'in ABD Doları/Türk Lirası paritesi için 2016 sonu tahmini 2,91, 2017 sonu için 3,06 ve 2018 sonu için 3,23 seviyesinde.

KÜRESEL BÜYÜME ANALİZİ

Fitch Ratings, gelişmekte olan piyasalardaki zayıflık ve enerji sektörü harcamalarındaki ayarlamaların global büyüme üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini bildirdi. 

Fitch yayınladığı Global Ekonomik Görünüm raporunda ABD özel sektör yatırım büyümesi için tahminini keskin şekilde düşürürken, ABD için 2016 GSYH büyüme tahminini yüzde 1,8 olarak ortaya koydu. Fitch, ABD ekonomisi için büyüme tahminini 2013'ten bu yana ilk kez yüzde 2'nin altına indirdi. 

Bununla birlikte Çin için büyüme tahminini yukarı yönlü revize eden Fitch, 2016 ve 2017 için daha önce yüzde 6,2 ve 6,0 olarak ifade ettiği büyüme tahminlerini yüzde 6,3'e çıkardı. 

Fitch Baş Ekonomisti Brain Coulton yaptığı değerlendirmede, "Gelişmekte olan piyasa büyümesi için kısa vadeli tehdit, Çin'in uyguladığı teşvik politikası ve emtia fiyatlarının istikrar kazanmasının etkisiyle hafifledi. ABD'de tüketici harcamalarının sanayi sektöründeki yavaşlamadan etkilenmemesi muhtemel değil. Bununla birlikte ABD'de yurt içi özel sektör dengesizliklerinin ekonomiyi daha derin bir düzeltmeye iteceğine dair kanıt görmüyoruz. Çin'in genişlemeci politikalarında, kaldıraçları artırıcı ve kapasite artırımını yavaşlatıcı etkilerine rağmen büyük bir geri dönüş görmüyoruz" ifadelerini kullandı.

Fitch raporunda Euro Bölgesinde toparlanmanın istihdam piyasasında iyileşmenin, düşük enflasyonun ve büyümeye devam eden banka kredilerinin desteği ile rayında ilerleyen hanehalkı harcamalarına bağlı olarak devam ettiğini vurguladı. Fitch, Euro Bölgesi için 2016 büyüme tahminini yüzde 1,5'ten 1,6'ya yükseltti. İngiltere için 2016 büyüme tahmini ise yüzde 2,1'den 1,9'a revize edildi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma