`İsviçre`nin manevrası deflasyonu tetikleyebilir`

03.02.2015 Cuma 11:09

Güncelleme : 03.02.2015 Cuma 11:09

Banque SYZ'nin Başekonomisti Quirighetti "(İsviçre Merkez Bankası'nın minimum kur uygulamasını sonlandırması) Bu yıl güçlü frankla birlikte daha fazla deflasyon oluşacak" dedi.



İsviçre'deki Banque SYZ'nin Başekonomisti Fabrizio Quirighetti, İsviçre Merkez Bankası'nın minimum kur uygulamasını sonlandırmasına ilişkin, "Bu yıl Euro karşısında güçlenen frankla birlikte daha fazla deflasyon oluşacak" dedi.

Quirighetti, geçen ay İsviçre Merkez Bankası'nın, 6 Eylül 2011 tarihinden bu yana taahhüt ettiği 1,20'lik avro-frank paritesine son vermesine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

İsviçre'nin 3 yıldan daha fazla bir süredir uyguladığı kurda alt bant uygulamasını kaldırmasının enflasyon oranını yaklaşık yüzde -1,5 seviyelerine, negatif bölgeye doğru iteceğini belirten Quirighetti, İsviçre'nin küçük ve açık bir ekonomiye sahip olması nedeniyle bu yıl güçlenen frankla birlikte daha fazla deflasyon oluşacağını vurguladı.

Quirighetti, şunları kaydetti:

"Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesine bakıldığında ise İsviçre ekonomisinin bu yılki büyüme beklentisini, daha önce yüzde 2 olan tahminimizden farklı olarak yüzde 0,5-1,0 seviyelerine çektik. Ayrıca İsviçre'de ihracat da bu durumdan şüphesiz olumsuz etkilenecek. Fakat, bu yılın ikinci yarısında küresel büyüme hızlanırsa, o zaman ihracat tahmin edilenden daha dirençli bir performans sergileyebilir. Genelde İsviçre'nin ihracat kalemleri, yüksek katma değerli ürünlerden ve servislerden oluştuğu için ortalama fiyat değişimlerine karşı daha az duyarlı."

Alım gücünün artmasıyla kısa vadede tüketimde de artış gözleneceğine dikkati çeken Quirighetti, "Mesela, Cenevre'de bazı dükkanlar sınırı geçerek başka ülkelerden alışveriş yapmak isteyecek müşteriler için şimdiden yaklaşık yüzde 20 oranına kadar indirim başlattı" dedi.

KOMŞU ÜLKELERDE TURİZM ARTACAK

Quirighetti, İsviçre Merkez Bankası'nın bu kararının Euro Bölgesi'ni etkilemeyeceğini, aksine İsviçre'ye komşu ülkelerin turizm sayesinde ekonomisinin canlandıracağını söyledi.

Euro-frank satın alma paritesinin şimdilik 1,03 olduğunu ve yakın gelecekte bu boşluğun tamamen kapanacağını düşünmediğini ifade eden Quirighetti, "Euro-frank paritesi şimdilik 1,05 civarında olmalı ve bu oran yıl sonuna doğru 1,10'a çıkmalı. Frank, her zaman güçlü bir para birimi oldu ve İsviçreli şirketler de en rekabetçi şirketler arasında sıralanır. İsviçre ve Euro Bölgesi için en iyi senaryo, Euro Bölgesi'nde büyüme, yüksek enflasyon ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesi olur. Böylelikle, Euro-frank daha yüksek seyredecek ve İsviçre ekonomisi, ihracatının yarısını yaptığı ana ticaret ortağının bu güçlü talebinden daha fazla yararlanacak" diye konuştu.

İsviçre Merkez Bankası, geçen ay Euro başına 1,20 frank olarak tuttuğu minimum kur uygulamasına son vermiş ve mevduat faizinde de indirime gitmişti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak