İtalya`ya mali konsolidasyon çağrısı

Euro Grubu Başkanı ve Portekiz Maliye Bakanı Mario Centeno, İtalya`nın durgun büyüme ve karmaşık sosyal konular hakkındaki kaygılarını anladığını belirterek, "Ancak İtalya bu durumdan mali konsolidasyonu riske sokmadan da kurtulabilir" dedi.

20.11.2018 Cuma 14:32

Güncelleme : 20.11.2018 Cuma 18:03

Euro Grubu Başkanı ve Portekiz Maliye Bakanı Mario Centeno, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi  toplantısında açıklamalarda bulundu.

İtalya'nın mali kurallara bağlı kalmasının Euro Bölgesi'nin ortak  çıkarına olduğuna dikkati çeken Centeno, "İtalya'nın durgun büyüme ve karmaşık  sosyal konular hakkındaki kaygılarını anlıyorum. Ancak İtalya bu durumdan mali  konsolidasyonu riske sokmadan da kurtulabilir." diye konuştu.

Centeno, ekonomik ve parasal birlik içerisinde sağlam ve sorumlu  maliye politikaları yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Euro Bölgesi'ni gelecekteki ekonomik krizlere karşı daha dayanıklı  hale getirmek için yapılan ortak bütçe çalışmaları hakkında Centeno, "Ortak bir  mali kapasite, ülkelerin sağlam mali politikalar yürütme ve mali kurallara uygun  davranma yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz." değerlendirmesinde bulundu.

İTALYA İLE AB ARASINDAKİ "BÜTÇE" KRİZİ

İtalya'nın gelecek yıl bütçe açığının yaklaşık yüzde 1,6 seviyesinde  olması hedefleniyordu ancak hükümet, uzun müzakereler sonucu işsizlere sağlanacak  vatandaşlık geliri (muhtaçlık aylığı), emeklilik yaşını tekrar düşürmeye yönelik  reform, banka krizlerinden etkilenenlere yönelik yardım, vergi affı ve sabit  vergi oranı gibi vaatlerini gerçekleştirmek amacıyla bütçede fazladan yüzde 0,8  açık verilmesini kararlaştırmıştı.

Hükümetin 15 Ekim'de AB Komisyonu'na gönderdiği bütçe taslağında,  gelecek yıl için GSYH'ye oranla bütçe açığı hedefi yüzde 2,4 olmuştu. İtalya,  bütçe açığının 2020 yılında yüzde 2,1'e, 2021'de ise yüzde 1,8'e düşürüleceğini  açıklamıştı. İtalya'nın bu bütçe planına, AB kurumları ve üye ülkelerden  eleştiriler gelmişti.

AB Komisyonu, geçen günlerde İtalyan hükümetine gönderdiği mektupta,  İtalya'nın 2019 bütçe kanununun İstikrar ve Büyüme Paktı tarihinde görülmemiş  şekilde hedeflerden sapma gösterdiğini ve bunun paktın yükümlülüklerine  uyulmamasına yol açtığını vurgulamıştı.

AB Komisyonu, 23 Ekim'de İtalya'nın 2019 taslak bütçe planını,  birliğin mali kurallarına ciddi uyumsuzluk içerdiği gerekçesiyle reddetmişti.

İtalya, Yunanistan'dan sonra AB'de milli gelire göre en fazla kamu  borcu olan ülke konumunda bulunuyor. İtalya'nın, borcunu AB kuralları gereği  azaltması gerekiyor.

Yunanistan'ın kamu borcu, GSYH'sinin yüzde 180'ine denk geliyor. Bu  oran, İtalya'da yüzde 130 seviyelerinde bulunuyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma