Japonya ile uzay anlaşması!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı arasında iş birliği protokolü imzalandı.

09.09.2016 Cuma 13:14

Güncelleme : 09.09.2016 Cuma 13:14

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile  Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı arasında imzalanan protokol ile uydu ve  uzay teknolojileri alanında iş birliğine gidilecek.

Japonya Uzay Teknolojileri Bakanı Yosuke Tsuruho, Ulaştırma,  Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile iş birliği protokolüne imza atmadan önce gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasının başında Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz  darbe girişimine değinen Tsuruho, Türkiye’nin demokratik yapısını korumasına ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gösterdiği birlik ve dayanışmaya  derin saygı duyduklarını ifade etti.

Tsuruho, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun 19'uncu yüzyıla  dayandığını anımsatarak, 1890 Ertuğrul Fırkateyni faciası ve 1985'de de Tahran’da  mahsur kalan Japon vatandaşlarının Türk Hava Yolları (THY) uçağıyla kurtarılması olaylarında olduğu gibi, iki ülkenin zor durumlarda karşılıklı dayanışma ve iş  birliği içerisinde hareket ettiğini kaydetti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile özellikle  uzay alanında iş birliği konusunda çok değerli görüş alış verişinde bulunma  imkanı bulduklarını dile getiren Tsuruho, “2010 yılında Japonya Kabine Ofisi ve  Japonya Eğitim, Kültür ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Ulaştırma, Denizcilik  ve Haberleşme Bakanlığı arasında imzalanan uzay alanındaki iş birliğini  ilgilendiren memoranduma dayanarak iki ülke arasındaki iş birliğinin reel olarak  da güçlü bir şekilde ilerlediğini görüyoruz.” dedi.

Tsuruho, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) Japonya’nın sahip  olduğu ve Türkçe “umut” anlamına gelen KIBO modülünde, Türkiye’de imal edilen  elektronik malzemelerle ilgili deney yapılması ve yine Türkiye’de geliştirilen  deney uydusunun KIBO modülünden uzaya gönderilmesine dair kararlar alındığını  açıkladı.

Japonya Uzay Forumu ve Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansının  (JAXA), uzay alanındaki eğitim ve uluslararası ilişkiler alanında çalışmalar  yürüttüğünü kaydeden Tsuruho, Japonya’nın teknoloji birikimini oluşturan tüm  kurumların, Türkiye ile iş birliğine yoğun bir şekilde katılarak bu birikimin  yararlı olmasını sağlama kararlılığını dile getirdi.

Daha sonra iki bakanın konuşmalarının ardından, Ulaştırma, Denizcilik  ve Haberleşme Bakanlığı ve Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı arasında iş  birliği protokolü imzalandı.

Toplantıda ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay  Bilimleri Fakültesi Dekanlığı tarafından geliştirilen UBAKUSAT Küpsat uydusu ile  Aselsan tarafından geliştirilen deney malzemesine ait modeller, Bakan Arslan  tarafından Japon Bakan Tsuruho’ya teslim edildi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak