Karkey, Pakistan tazminatı ödemezse icraya başvuracak

Karadeniz Elektrik Üretim AŞ, Pakistan`dan almaya hak kazandığı 800 milyon dolarlık tazminatla ilgili anlaşmaya varılamaması durumunda icra işlemi başlatacak.

22.09.2017 Cuma 14:07

Güncelleme : 24.09.2017 Cuma 13:23

Karadeniz Holding AŞ iştiraki olan Karadeniz Elektrik  Üretim AŞ'nin (Karkey) Pakistan hükümetinden almaya hak kazandığı 800 milyon  dolarlık tazminatla ilgili anlaşmaya varılamaması durumunda icra yoluna  başvurulacağı bildirildi.

Şirketten yapılan açıklamada, firmanın biri yüzer elektrik santrali  olmak üzere 3 adet gemisinin 2012 yılından bu yana Pakistan tarafından haksız ve  hukuksuz şekilde alıkonulduğu belirtildi.

Aradan geçen sürede yıpranmış ve çürümeye yüz tutmuş bu gemilerin  mülkiyetinin hakem heyetinin kararına uyularak hükmedilen söz konusu tazminatın  eksiksiz bir şekilde taraflarına ödenmesi durumunda Pakistan'a devredileceği  ifade edildi.

Pakistan Yüksek Mahkemesinin 2012'de imzalanan tüm kiralamaya dayalı  enerji projelerini iptal ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu iptal kararında projelerin o anki durumu, gerçekleşmiş yatırım  miktarı, işletmede olup olmadığı göz ardı edilip tümü aynı şekilde  değerlendirilmiştir. Verilmiş olan bu haksız karar neticesinde Karkey olarak  imzalamış olduğumuz sözleşmemiz de iptal edilmiştir. Ayrıca Pakistan idari  makamları çeşitli bahanelerle şirketimizden farklı tutarlar talep etmiştir.  Şirketimiz tarafından bu ödemelere itiraz edilmesi sonucunda da gemilerimiz  Pakistan tarafından haksız ve hukuka aykırı bir şekilde alıkonulmuştur."

Yakın zamanda Pakistan ile tazminatın ödenme süreci ve şekline ilişkin  bir anlaşma yapılmak istenildiği aktarılan açıklamada, "Pakistan bu konuda  çalıştığını ve bize dönüş yapacağını bildirdi ancak herhangi bir anlaşmaya  varılamaması durumunda, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi  (ICSID) konvansiyonu üyesi ülkelerde yasal icra yoluyla tahsil haklarımızı  kullanmak zorunda kalabiliriz." ifadeleri kullanıldı.

GEMİLERDEN BİRİ 2014'TE SERBEST BIRAKILDI

Pakistan İslam Cumhuriyeti aleyhine, 2'si yüzer elektrik üreten 4  gemisi dahil çeşitli hak ve mülkiyet haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle 2013  yılında tahkime başvuran Karkey, dün, uğradığı hak kaybı nedeniyle 800 milyon  dolarlık tazminat kazandığını duyurmuştu.

ICSID, 2014 yılında Pakistan'ın haksız yere alıkoyduğu Karadeniz  Powership Kaya Bey gemisinin serbest bırakılmasını ara karara bağlamış ve gemi bu  dönemde geri dönebilmişti.

Karkey, yurt içi ve uluslararası enerji pazarında halen 2 bin 700  megavat kurulu güce sahip 13 yüzer elektrik üreten gemisiyle dünyanın en büyük  enerji filosuna sahip bulunuyor.

İnşa süreci devam eden ilave 5 bin 300 megavat gücündeki enerji  gemileriyle açık denizlerdeki kurulu gücünü 8 bin megavata çıkarmayı hedefleyen  şirket, Türkiye, Endonezya, Gana, Lübnan, Mozambik, Zambiya, İngiltere ve  Hollanda başta olmak üzere 15 ülkede faaliyet yürütüyor.

"
En Çok Okunan Haberler

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Dolar bugün kaç TL? 

Borsa yatay açıldı