Kartta taksit sınırı esnetiliyor!

BDDK Başkanı Akben, eğitim, mobilya ve beyaz eşyada kredi kartı ile yapılan harcamalarda taksit sayısının 9`dan 12 aya çıkarılmasının planlandığını söyledi.

26.10.2015 Cuma 10:37

Güncelleme : 26.10.2015 Cuma 17:31

Kredi kartına taksit sınırına düzenleme yolda. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı taksitlerinin beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda 9 ay yerine 12 ay olarak uygulanmasına ilişkin bir taslak hazırladı. 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartına taksit sınırlamasının gevşetilmesi konusunun Finansal İstikrar Komitesi'nde görüşüldüğünü ve bu konu ile ilgili alınan kararların sektörün görüşüne açıldığını kaydetti.

Akben, burada öncelikli olarak eğitim, mobilya ve beyaz eşya tarafında  kredi kartında taksit sayısını 9 aydan 12 aya çıkartma yönünde bir kararlarının oluştuğunu dile getirdi.

Aynı zamanda tüketici kredileri tarafında 36 aya kadar sınırlı olan kredilerden eğitimin süresinin sınırsız hale getirilmesinin planlandığını vurgulayan Akben, "Buradaki amaç şu; sivil havacılıkta pilotların eğitimi tarafında, Türkiye'nin havacılık alanındaki potansiyeli de göz önüne alındığında, çok yüksek bedelli eğitimler var ve oradaki krediler 1-2 yıl ödemesiz şekilde veriliyor. Türkiye'nin pilot açığı var ve yurt dışından bize çok sayıda pilot  çalışıyor. Yerli pilotlarımızın sayısının artırılmasına yönelik bir katkı olsun  diye orada bir genişleme yapıldı. Bu konuyla ilgili eğitim tarafının vadesini  sınırsız hale getirdik" şeklinde konuştu.

Akben, Basel Komitesi üyeleri ile görüşmelerin geçen haftalarda tamamlandığını da kaydetti.

Bu konudaki düzenlemelerin Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Akben, söz konusu komitenin aralıkta tekrar geleceğini ve değerlendirmelerini yapacağının altını çizdi. Böylece 2016 yılı için eksik görülen hususlar varsa, bunların da tamamlanacağını vurgulayan Akben, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Diyebilirim ki iyi, ciddi bir çalışma oldu. Türk bankacılık sisteminin Basel kriterlerine uyumu konusunda bir sorun olmadığını gördük. Komitenin de bunu olumlu değerlendirdiğini düşünüyoruz. Bu konuda önümüzdeki günlerde Komite'nin de kararları açıklandıktan sonra bankacılık alanında daha  uluslararası bir düzeyde, daha iyi bir alanda olacağımızı hep beraber göreceğiz."

'BANK of CHINA'NIN KISA SÜREDE BAŞVURU YAPMASINI BEKLİYORUZ'

BDDK Başkanı Akben, Çinli grupların Türkiye'ye ilgisinin devam  ettiğini, bunun sadece Bank Of China özelinde olmadığını kaydetti. 

Bank of China'nın Türkiye'de bankacılık yapmak için lisans almak üzere kendileri ile üst düzey heyetler bazında görüştüğünü anımsatan Akben, "Prensip  olarak başvurularını yapacaklar. Tabii biz bu başvuruları değerlendireceğiz, uygun olduğu takdirde gereken işlemler yapılacak" dedi.

Bank of China'nın çok kısa bir süre içerisinde başvuru yapmasını  beklediklerini, söz konusu bankanın şu anda belge toplama aşamasında olduğu  bilgisini veren Akben, başvurunun bu yıl içerisinde gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu dile getirdi. 

Akben, Türkiye Halk Bankası'nın ileride yeniden değerlendirmek üzere,  daha önce katılım bankası kurmak için aldığı kuruluş izninin iptal edilmesi için BDDK'ya yaptığı başvuru ile ilgili ise şunları söyledi:

"Halkbank'ın bir bölümü halka açık, borsada işlem görüyor. Burada  tamamı kamu tarafında olan bir banka kurulması arzu ediliyor. Bundan dolayı  Halkbank bu süreci tekrar değerlendirecek ve tamamı kamuya ait bir banka kurmak için çalışmalarını oluşturacak. Ona göre bize tekrar başvuracak."

VE TASLAK HAZIRLANDI

BDDK taslağına göre, kredi kartı taksiti beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda 12 ay uygulanacak


Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı taksitlerinin beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine
ilişkin harcamalarda 9 ay yerine 12 ay olarak uygulanmasına ilişkin bir taslak hazırladı.

BDDK, 10/03/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin yedinci ve sekizinci fıkrasının değiştirilmesi ile ilgili taslak metni yayınladı.

Taslağa göre, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemeyecek. Kuyumla ilgili harcamalarda bu süre dört ay, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise bu süre on iki ay olarak uygulanacak. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyonla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak.

Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemeyecek. Bu süre, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda on iki ay olarak uygulanacak.




 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak