`Kayıp-kaçakta iade kararına çözüm bulunmalı`

25.12.2014 Cuma 12:18

Güncelleme : 25.12.2014 Cuma 12:18

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Küçük "Yargıtay'ın elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına dair verdiği karar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. EPDK düzenleme yapmalıdır" dedi.






Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Yargıtay'ın "elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına" dair verdiği kararın kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını, hak sahiplerinin tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurmadan geriye dönük 10 yıllık kesintilerini geri almaları için EPDK'nın düzenleme yapması gerektiğini söyledi.


Küçük, bir elektrik abonesinin, faturada kayıp-kaçak bedeli adı altında ödenen ücrete ilişkin açtığı davada Yargıtay Hukuk Dairesi'nin verdiği kararı AA muhabirine değerlendirdi.


Çıkan kararın aboneler için emsal niteliğinde olduğunu bildiren Küçük, bu karara dayanarak elektrik abonelerinin geriye dönük 10 yıllık kayıp kaçak kesintilerini geri alma hakkına kavuştuğunu ifade etti.


Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararı bağlayıcı olmasına rağmen her bir tüketicinin kendisinden yapılan kesintiyi geri alması için ya mahkemeye ya da tüketici hakem heyetlerine başvurması gerektiğini bildiren Levent Küçük, 36 milyona yaklaşan abonenin "iade" talebiyle tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerine başvurması halinde oluşacak iş yoğunluğuna dikkati çekti.


Bankaların dosya masraflarından yaptığı kesintileri geri alma başvuruları sebebiyle tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerin iş yükünün bir hayli fazla olduğunu, bu kurumların yoğunluk sebebiyle çalışamaz hale geldiğini vurgulayan Küçük, "Zaten tıkanan bu kurumlar, yeni bir yoğunluğu kaldıramaz" dedi.

"EPDK düzenleme yapmalıdır"


EPDK'nın elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelini kaldırmasını, ayrıca her bir abonenin geriye doğru 10 yıllık hakkını almasına sağlayacak düzenlemenin yapılması gerektiğini ifade eden Küçük, geri ödemenin elektrik aboneliği devam tüketicilerde "mahsuplaşma" şeklinde olabileceğini belirtti.


Küçük, şunları söyledi:


"Yargıtay'ın elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına dair verdiği karar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Hak sahipleri, tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurmadan geriye dönük 10 yıllık kesintilerini geri almaları için EPDK düzenleme yapmalıdır."


Kayıp-kaçak bilgisi artık faturaya yazılmıyor


Levent Küçük, son dönemde yapılan itirazların ardından faturalarda kayıp-kaçak ücret bilgisinin yazılmadığını, bu yüzden tüketicinin kayıp-kaçak bedelini geri isterken sorun yaşayabileceğine dikkati çekti.


Tüketicilerin bu ücreti almak için yapacakları müracaatta "hukuki haklarını kullanma" olacağından kesintiyi yapan şirketlerin gerekli belgeleri verme zorunluluğunun bulunduğunu vurgulayan Küçük, "Kesinti miktarını geri almak için temel sorun ispat yükümlülüğü olacak. Tüketicinin karşılaşacağı en büyük mağduriyet bu. Şirketlerde bu kayıtlar var. Ticaret Kanunu hükümleri gereğince geriye dönük 10 yılı saklamak zorundalar. İşletmelerin bu belgeleri tüketicilerin kullanımına sunmaları gerekiyor" ifadesini kullandı.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü