Kazakistan`ın 2015 büyüme hedefi

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Yerbolat Dosayev, ülkesinin 2015 yılını yüzde 3,5`un üzerinde büyümeyle kapatmasını beklediklerini söyledi.

21.05.2015 Cuma 13:15

Güncelleme : 21.05.2015 Cuma 13:36

Dosayev, Astana Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamada, küresel ekonomideki göreli istikrarın Kazakistan'ın büyüme hedefini sağlama aldığını kaydetti.

İçinden bulunulan ekonomik durumda Kazakistan'ın hem zorlukları hem de fırsatları gördüğünü belirten Dosayev, Avrupa ile Asya arasında yeni ekonomik kuşak oluşturulmasını öngören İpek Yolu projesinin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Dosayev, Kazakistan ile Çin'in nisan ayında 24 milyar dolara varan ve ülkesinde yeni nükleer santraller kurulması yolunda iş birliği de içeren memorandumuna imza koyduğunu anımsattı.

Ocak 2015'ten itibaren hayata geçen Avrasya Ekonomi Birliği'nin büyümeyi destekleyeceğini bildiren Dosayev, ilk çeyrekte yüzde 1,8 büyümeye ulaştıklarını, Kazakistan'ın 2015 yılını yüzde 3,5'in üzerinde büyümeyle kapatmasını beklediklerini söyledi.

Dünya Bankası mayıs ayı başında yayımladığı bahar dönemi güncel ekonomik raporunda Kazakistan için daha önce yüzde 1,8 olarak açıkladığı 2015 yılı büyüme tahminini yüzde 1,3'e çektiğini duyurmuştu.

Dış faktörlerin yatırımcı iştahını etkilediğine işaret eden Dünya Bankası, Kazakistan'ın iki önemli ticari ortağı Rusya ve Çin'den gelen dış talebin de zayıfladığına vurgu yapmıştı.

 

"
En Çok Okunan Haberler

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İşte dolarda son durum

Borsada yeni rekor