`Kemer sıkma uzun vadeli sorunlara yol açar`

Ünlü ekonomist, Cameron hükümetini sert sözlerle eleştirdi.

15.05.2015 Cuma 12:28

Güncelleme : 15.05.2015 Cuma 12:34

Paul Krugman, bütçe açığının azaltılmasına ilişkin takıntısı olan hükümetlerin uzun vadeli ekonomik sorunlara neden olduğunu söyleyerek, kemer sıkma karşıtı görüşlerini yineledi.

Oxford’taki bir etkinlikte konuşan Krugman'ın bu sözleri, seçim zaferini kısmen agresif bütçe kesintileri üzerine inşa eden Cameron’un zaferinden bir hafta sonra geldi.

Nobel iktisat ödüllü ekonomist, “Mali düzeni takıntı haline getirmiş olan hükümetlerin daha büyük sorunları olacak. Son gelişmelerden yanlış derslerin çıkarılması, önümüzdeki yıllarda gerçekten ciddi bir problem olabilir” yorumlarında bulundu.

Krugman, uzun zamandır kemer sıkma programlarını en çok eleştirenlerin arasındaydı. Cameron’ın 2010’da iktidara gelmesinden bu yana gerçekleştirdiği kesintiler de bu eleştirilerden nasibini almıştı. Krugman’ın görüşleri Muhafazakar partinin seçim zaferinden sonra gündem oldu. Ancak bu sonucun ardından Harvard’lı tarihçi Niall Ferguson, Krugman’ın duruşunu eleştirdi.

Krugman'a göre, Cameron iktidarında İngiltere ekonomisinin karşılaşacağı en ciddi tehlike, hükümetin kendi propagandasına ve hikayesine  inanması ile birlikte, siyasi başarının bu politikaları haklı çıkardığı gerçeğini kabullenmesi olacak.

Krugman, “Onlara aslında yine aynı hataları yapmaları için bir şans tanındı ve bunu büyük ihtimalle kullanacakar” diye konuştu.

Ünlü iktisatçı, iş gücü piyasası başta olmak üzere arz ve istihdam arasındaki oldukça ilginç ilişkiden bahsederek, ekonomiyi yorumlanmanın gittikçe “güç” olduğunu söyledi.

İngiltere ekonomisinin birçok yönden halen ciddi şekilde durgun olduğunu gösterdiğini kaydeden Krugman "Bazı sebeplerle büyümede felakete yol açabilecek ve öngörülemez bir yavaşlama yaşandı. Bu da bir bakıma Britanya'ya ögzü" dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak