Kerkük`ten İran`a petrol ihracatı başlıyor

Irak`ın Kerkük kentindeki petrol sahalarından İran`a bu ay sonundan itibaren tankerlerle günlük 30 ila 60 bin varil ham petrol ihraç edileceği belirtildi.

14.02.2018 Cuma 12:26

Güncelleme : 14.02.2018 Cuma 17:21

Kerkük İl Meclisi Enerji Komisyonu Üyesi Necat Hüseyin, "Irak ile İran arasındaki anlaşmaya göre şubat ayının sonunda Kerkük'ten İran'a tankerlerle ham petrol ihracatına başlanacak" dedi. 
 
Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol ihraç edilene kadar bu yolun geçici bir alternatif oluşturacağını kaydeden Hüseyin, "İhraç edilecek miktarın ilk etapta günlük 20 bin varil daha sonra ise 30 ila 60 bin varil olması bekleniyor. Kerkük-Ceyhan boru hattı açılana kadar ihracat geçici olarak buradan yapılacak" diye konuştu. 
 
Hüseyin ayrıca, tankerlerle kara yolu üzerinden yapılacak ihracatın maliyetli olduğu kadar sağlıklı da olmayacağına dikkati çekerek, "Ham petrollerin tankerlerle taşınması oldukça maliyetli. Bir an önce alternatif yolların bulunması gerekiyor" ifadesini kullandı. 
 
"SON DÖRT AYIN ÜLKE EKONOMİSİNE ZARARI 2 MİLYAR DOLAR"
 
Öte yandan Kerkük İl Meclisi Enerji Komisyonu Üyesi Ahmed el-Askeri de ''Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol ihracatının durdurulması ülke ekonomisine büyük zarar verdi. Son dört ayın ülke ekonomisine verdiği zarar yaklaşık 2 milyar dolar" dedi.
 
Kerkük-Ceyhan boru hattının yeniden faaliyete geçmesinin önemine işaret eden Askeri, "İran'a tankerlerle yapılacak petrol ihracatı oldukça maliyetli. Dolayısıyla Kerkük-Ceyhan boru hattının yeniden faaliyete geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak