KGF`de başvuru yoğunluğu azaldı

Geçtiğimiz cuma itibariyle 200 milyar liraya ulaşılan Kredi Garanti Fonu kredisinde başvuru yoğunluğu normale döndü.

18.07.2017 Cuma 07:54

Güncelleme : 18.07.2017 Cuma 16:31

Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle verilen 250 milyar TL'lik kredide cuma günü akşamı itibariyle 200 milyar TL'ye ulaşıldı. Nisan ve mayıs aylarındaki yoğun başvurular yerini normalleşmeye bırakırken günlük talep sayısı 2 bine kadar düştü.

20 Mart 2017 tarihinde Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan protokolle KGF'ye sağlanan destek 25 milyar TL'ye çıkarılmış, bu destekle verilecek kredi hacmi 250 milyar TL olarak belirlenmişti.

KGF desteklerinin en önemli kullanıcıları olan TOBB bünyesindeki oda ve borsa başkanları, DÜNYA'ya yaptıkları açıklamada, kredi limiti dolsa bile desteğin artarak devam etmesini istediler. Başkanlar, istihdam, üretim ve ihracat taahhüdüyle şekillendirilecek desteklerin Türkiye ekonomisine özellikle büyüme yönünden büyük katkı sağlamayı sürdüreceğinin altını çizdiler.

BAZI BANKALARIN LİMİTLERİ DOLDU

KGF'ye ortak olan bazı bankaların nisan ve mayıs aylarındaki çok hızlı kullanımları nedeniyle kefalet limitleri dolarken, limitini doldurmayan ortak bankaların KGF işlemlerinin ise hızla devam ettiği belirtiliyor. Bu bankaların birçoğunun yurt dışı kaynaklı mevduatı Türkiye'ye getirerek mevduat yarışına girmeden kaynak yarattıkları gözlemleniyor.

KREDİLERİN YÜZDE 62'Sİ YENİ KREDİ

KGF'nin bugüne kadar aracılık ettiği 200 milyarlık kredinin yüzde 67,8'i özel sermayeli, yüzde 28,2'si kamu sermayeli, yüzde 4'ü katılım bankaları tarafından kullandırıldı. Kullandırılan kredilerin yüzde 89'u KOBİ, yüzde 11'i KOBİ dışı firmalar olup, toplam kredilerin yüzde 65'i mikro ve küçük işletmelere kullandırıldı. Kullandırılan kredilerin yüzde 62'si yeni kredi, yüzde 34'ü ilave, yüzde 4'ü ise yenileme/ refinansman kredilerinden oluştu.

KREDİLERDE ORTALAMA FAİZ YÜZDE 14.9'A DÜŞTÜ

Yüzde 30'u imalat sanayinde, yüzde 45'i ticaret ve hizmetler sektöründe kullandırılan kredilerin ortalama büyüklüğü 512 bin lira olarak gerçekleşti.

Yüzde 88'i TL, yüzde 12'si döviz bazında olarak kullandırılan kredilerin ortalama faiz oranı ise yüzde 14,9'a kadar düştü.

YATIRIM KREDİLERİNDE ORTALAMA VADE 66 AY OLDU

Kredi Garanti Fonu tarafından kefaletlendirilen işletme kredilerinin ortalama vadesi 40 aya kadar çıktı. Yatırım kredilerinin ortalama vadesi ise 66 ay oldu.

KGF bu uygulamasıyla bankaların ödenmeyen çek ve senet istatistiklerinde gözle görülür gerileme yaşandı.

KGF desteklerinden yararlanan firmalar, vergi ve SGK borçlarını aldıkları krediler ile öderken eş zamanlı olarak Hazine'nin tahsilat miktarında da artış yaşandı.

Bu süreçte, kredi hacmine bağlı olarak banka kârlılıklarında da yükselme yaşanırken, bu durumun da bankaların ödeyeceği kurumlar vergisinde artış sağladığı kaydediliyor.

ODA BAŞKANLARI: DESTEK DEVAM ETMELİ

TOBB bünyesindeki oda ve borsa başkanları, kredi limiti dolsa bile desteğin, üretim, ihracat ve istihdam odaklı olmak üzere artarak devam etmesini istediler.


Kaynak: Dünya

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma