Kırmızı ette kaliteye göre fiyat

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik "Kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma sisteminin oluşturulmasıyla ilgili çalışma yapıyoruz. Bu kapsamda hazırladığımız yönetmelik taslakları önümüzdeki günlerde sektörün görüşüne açılacak" dedi.

19.04.2016 Cuma 11:10

Güncelleme : 19.04.2016 Cuma 12:15

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma sisteminin oluşturulmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını ifade ederek, bu kapsamda hazırlanan yönetmelik taslaklarının ilerleyen günlerde sektörün görüşüne açılacağını bildirdi.

Bakan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan kırmızı ette sınıflandırma ve fiyatlandırma uygulamasının, Türkiye'de hayata geçirilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını bildirdi. Çelik, bu kapsamda hazırladıkları "Sığır Karkaslarının Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik" ile "Koyun Karkaslarının Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik" taslaklarını, gelecek günlerde sektörün görüşüne açacaklarını söyledi.

Kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma sisteminin oluşturulmasıyla ilgili çalışmalara ilişkin bilgi veren Çelik, "Kırmızı ette sınıfına göre fiyat belirlemesi yapılacak. Düzenlemeyle market ve kasaplarda satılan karkas etin etiketlerinde, hayvanın yaşını, cinsiyetini, yağ miktarını ve kas yapısını gösteren bilgiler yer alacak. Böylece vatandaş hangi eti, kaça aldığını bilecek" diye konuştu.

Çelik, düzenlemeyle kırmızı et piyasasında ortak bir karkas sınıflandırma sistemi oluşturulacağını ve pazar fiyatlarının da bu sınıflara göre belirleneceğini belirterek, daha iyi sınıfa daha yüksek fiyatın verilmesi sonucunda kaliteli et üretiminin teşvik edileceğini vurguladı.

KARKAS ET SINIFLANDIRILACAK

Sektörün görüşüne açılacak taslak yönetmeliklerle karkas etler, hayvanın cinsiyeti, yaşı, kas yapısı (en üst-S, mükemmel-E, çok iyi-U, iyi-R, orta-O, kötü-P) ve yağ örtüsüne (1-düşük, 2-zayıf, 3-ortalama, 4-yüksek, 5-çok yüksek) göre sınıflandırılacak.

Yapılan sınıflandırmaya ilişkin etiketlemenin nasıl yapılacağı, kesimhanelerde sınıflandırmayı yapacak kişilerin yeterliliklerine ilişkin kriterlerin de yer aldığı taslakta, bu işlemin uzman sınıflandırıcılar yerine otomatik derecelendirme teknikleri ile yapılması durumunda tekniklerin doğruluğunu gösteren sertifikasyon testlerinin yapılması gibi konu başlıkları da bulunuyor.

Yönetmelik ayrıca kesimhanelerde yapılan sınıflandırma ve sınıflandırmaya ilişkin etiketleme işlemlerinin kontrolü, kaydedilecek pazar fiyatının tanımlanması ve pazar fiyatında kullanılacak kategori ve sınıflar, temsili fiyatların oluşumu ile haftalık fiyatların hesaplanmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

JP Morgan gelir beklentisini yükseltti

`Bu yaz bir faiz indirimi mümkün`

Net UYP açığı belli oldu

Morgan Stanley, S&P 500 beklentisini değiştirdi

Çin bazı ABD`li firmaların faaliyetini yasakladı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi arttı

Rusya`dan 2 Alman bankasıyla ilgili karar

Çin faiz oranlarını değiştirmedi

Londra yabancı yatırım çekmede Avrupa`nın lideri

Japonya`da devlet tahvili getirisi yükseldi

Çin`in konut sektörü önlemi yeterli bulunmadı

Japonya`da market satışları 5 aydır artıyor

İngiltere`de konut fiyatları rekor seviyede

Borsada yatırımcı sayısında artış devam etti

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Tesla, Berlin`deki fabrikasını genişletiyor

Konut satışları azaldı