`Kitle fonlama platformları için çalışmaları hızlandırdık`

Proje veya ürün geliştiren ancak pazara girmek için yeterli sermayeye sahip olmayanları sevindirecek açıklama. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Kitle fonlama platformlarının hayata geçmesi için çalışmaları hızlandırdık, ikincil düzenleme çalışmalarını sürdürüyoruz" dedi.

12.12.2018 Cuma 13:13

Güncelleme : 13.12.2018 Cuma 09:25

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, TÜYİD tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Yeni Hikayesi" konulu zirvede, kitle fonlama platformlarının hayata geçmesi için çalışmaların hızlandırıldığını söyledi.

Reuters'ın haberine göre Taşkesenlioğlu, "Gelişmiş piyasalarda yaygınlık kazanan kitle fonlama platformlarının ülkemizde de hayata geçmesi için çalışmaları hızlandırdık; dünya uygulamalarını da dikkate alarak ikincil düzenleme çalışmalarını sürdürüyoruz" diye konuştu.

YEP kapsamında ihracatı artıracak, ithalatı azaltacak, yüksek teknolojili katma değerli ürünler, ithal girdileri yurt içinde üretecek projeler ve yenilenebilir enerji yatırımlarının öncelik kazandığını söyleyen Taşkesenlioğlu, "Bu öncelikli alanlara yatırım yapan küçük ve orta ölçekli şirketlere fon sağlanması amacıyla borsada kolaylaştırılmış kotasyon koşulları getirilerek paylarının işlem görmesi sağlanabilir" dedi.

SPK ile EBRD arasında başlatılan kurumsal yönetim alanında işbirliğine yönelik çalışmaların sona yaklaştığını da söyleyen Taşkesenlioğlu, "2019'da yürürlüğe girmesi planlanan yeni kurumsal yönetim raporlama çerçevesi ile kamuya yapılan raporlamanın kalitesinin ve karşılaştırılabilr bilgiye erişimin artması hedefleniyor" ifadelerini kullandı.

KİTLESEL FONLAMA NEDİR?
 
Kitlesel fonlama (crowdfunding), internet devriminin popülerleştirdiği bir fonlama modeli olarak öne çıkıyor. Bu model ile proje veya ürün için gereken sermaye, küçük paylar halinde kişilerden (destekçiler) toplanabiliyor. Destekçilere ise bu katkılarından dolayı teşekkür, hediyelik eşya, tişört gibi şeyler ya da ürünün kendisi verilebileceği gibi kurulacak şirketten hisse de verilebiliyor. Bu şekilde, en küçükten en büyüğüne farklı kademelerde fon toplanabiliyor.
 
Genellikle ürünün prototipi yapılarak fotoğrafları ve videosu paylaşılarak fon isteyen projeler daha kolay bir şekilde ihtiyaç duydukları sermayeyi toplayabiliyor.
 
Yurt dışında yaygın olarak kullanılan bu fonlama tipinde 10 dolar gibi küçük rakamlardan, 2 milyon doları bulan ciddi rakamlara kadar fon talep edilebiliyor. Burada önemli olan proje ve ürünün gelecek vadettiği konusunda bireyleri ikna edebilmek.
 

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü