Komşu`ya 23 milyar euro geldi

Yunanistan`a 23 milyar euro geldi Yunanistan`ın kreditörlerle imzaladığı 3`üncü kurtarma paketi kapsamında ülkeye ilk etapta 23 milyar euro girdi .

20.08.2015 Cuma 13:55

Güncelleme : 20.08.2015 Cuma 14:28

Yunanistan'ın, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) oluşturduğu kreditörlerle imzaladığı 3'üncü kurtarma paketi kapsamında ülkeye ilk etapta 23 milyar euro aktarıldı.


Euro Bölgesi'nin, Yunanistan'a 86 milyar euro kredi için Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) yetki vermesinden sonra, Atina'ya ilk etapta 23 milyar euro verildi.


Söz konusu kredinin, 10 milyar euroluk kısmının ülkedeki bankacılık sektörünün sermaye yapısını güçlendirmek için kullanılacağı bildirildi. Paranın 3,2 milyar euroluk dilimi bugün Avrupa Merkez Bankası'na kredi ödemesi kapsamında aktarıldı.


Yine paranın 7,16 milyar euroluk bölümü Atina yönetiminin üçüncü kurtarma paketi ile ilgili süreç son bulana dek acil ihtiyacını karşılamak için Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (EFSM) tarafından 16 Temmuz'da kullandırılan "köprü" kredinin geri ödenmesinde kullanılacak.


ESM tarafından ilk etapta serbest bırakılan krediden kalan 3 milyar euroluk kullanımı ise Yunan hükümetinin takdirinde olacak. Hükümet, kredinin nasıl kullanacağı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.


REFORMLARIN DEVAM ETMESİ ŞART


Yunanistan'ın, kreditörlerle yaptığı anlaşmada, 3 yıl için uygulayacağı yeni programda kamu finansmanı, ekonomi ve finans sektörüne yönelik koşullar bulunuyor. Söz konusu program kamu maliyesi, yönetim reformu ve ekonomiyi canlandırmak için tasarlandı.


Yunanistan'ın, kreditörlerle yapılan anlaşma çerçevesinde reformlara devam etmesi gerekiyor. Hükümetin ajandasında, emeklilik sistemi, hafta sonu çalışma saatleri ve eczacılık sistemi dahil olmak üzere birçok alanda reform yapılması bulunuyor.


Ayrıca, iş gücü piyasasında yapılacak reformların, ülkedeki sendikaların güçlü olduğu göz önüne alındığında tartışmalı geçmesi bekleniyor.


Özelleştirme de kreditörlerle yapılan anlaşmada önemli başlıklardan biriydi. Atina hükümetinin 50 milyar euroluk özelleştirme programı ve 28 milyar euroluk kemer sıkma önlemlerini uygulaması gerekiyor.


Öte yandan Yunanistan 14 bölgesel havalananının 40 yıl işletim hakkını Alman şirketi Fraport'a devrederek, özelleştirme kasasına şimdiden 1,2 milyar euro koydu.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı