Kontrollü büyüme 2015’de de sürecek

26.12.2014 Cuma 09:19

Güncelleme : 26.12.2014 Cuma 09:19

2015 yılının gelmesiyle birlikte yeni yıla dair beklentiler ortaya çıkmaya başladı. Banka genel müdürleri yeni yıldan beklentilerini sıraladı.




Milliyet'in  haberine göre, TEB ve Halkbank genel müdürleri 2015'de büyüme ve katılım bankacılığının öne çıkacağını söyledi. Kontrollü büyüme 2015’te de sürecek TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, kontrollü büyümenin uzun vadede daha sürdürülebilir bir büyümeye imkan tanıyacağına inandığını söyledi.





Global piyasaların önemli değişimlerden geçtiğini belirten TEB (Türk Ekonomi Bankası) Genel Müdürü Ümit Leblebici, 2015 yılının, özellikle gelişmekte olan ülkeler için mevcut yapılarını yeniden gözden geçirme yılı olacağını söyledi.



Cari açığın Türkiye ekonomisi için 2015’te de önemli bir kırılganlık unsuru olduğunu belirten Ümit Leblebici, “Ekonomi yönetiminin 2014 yılı başında attığı adımlar sonucunda kredi büyüme hızının makul düzeylere gerilediğini ve iç talebin kontrol altına alındığını görüyoruz. Cari açıkta da bir iyileşme süreci başladı diyebiliriz. Ancak sürdürülebilir bir büyümeye için cari açığı daha da aşağılara çekmeliyiz. Bu nedenle mevcut politikaların bir süre daha devam etmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.



Son dönemde 2015 için umut vaat eden gelişmeler de olduğunu belirten Leblebici, yeni yıla ilişkin beklentilerini şöyle ifade etti: “Petrol fiyatlarında ciddi bir düşüş gözlemliyoruz ve beklentiler petrol fiyatlarının bu düşük seviyelerde kalması yönünde. Bu da bizlere hem enflasyon ve cari açık tarafında nefes aldıracak hem de harcanabilir gelir düzeyini artırarak iç talebe olumlu etki yapacak. Ekonomik reform programının uygulamaya konulması da ekonomik öngörülebilirliği artıracak. 2015’te de ekonomide kontrollü bir şekilde büyümeye devam edeceğimizi ve bu durumun uzun vadede ekonomik dengelerin oluşmasına ve daha sürdürülebilir bir büyümeye imkan tanıyacağına inanıyorum.”


TEB 2015’te neler yapacak


Büyürken sadece rakamsal büyümeye değil, verimliliğe de odaklanarak tüm paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmayı hedefliyoruz. Gelişmekte olan dijital platformlarda yer almaya büyük önem veriyoruz.


Yaygın şube ağımızla birlikte, alternatif dağıtım kanallarına da yoğunlaşırken, verimli iş modellerimizi de geliştiriyoruz. Ekonominin lokomotifi olan KOBİ’lere verdiğimiz destek bankacılık ilişkisiyle sınırlı kalmadığı gibi, danışmanlık ve girişim bankacılığı desteklerimizle girişimcinin her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. Bireysel bankacılıkta pazar payımızı artırarak ve finansal okuryazarlık ve melek yatırımcı platformlarıyla bireylerin bankacılığı ve finansal ürünleri daha iyi anlamasını sağlayacak platformlar yaratıyoruz. ‘Bankalar mevduat tabanını büyütecek’



Sektörde kredi büyümesi olacak mı?


Kredi büyümesinin mevcut seyrine devam etmesini ve MB’nin de öngördüğü % 15 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Sektörün mevduat tabanını büyütme gayreti içinde olacağını ve kredileri daha fazla oranda iç kaynaklardan finanse etmeyi hedefleyeceğini düşünüyorum.


Ekonomik aktivitenin seyrine bağlı olarak sorunlu kredi oranlarında bir miktar artış beklenebilir. Bu ihtimale karşı sektör olarak gerekli tedbirleri alarak sağlam sermaye yapımızı korumaya devam edeceğiz.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma