Körfez bankalarının varlık kalitesi sarsılıyor

Abu Dabi`nin en büyük iki bankasının potansiyel birleşmesi sektördeki konsolidasyonun ilk adımları olarak değerlendiriliyor.

20.06.2016 Cuma 15:51

Güncelleme : 20.06.2016 Cuma 17:38

Türkiye'de etkinliği artan Körfez kökenli bankaların varlık kalitesinin bozulduğu ve bu bankalar arasında konsolidasyonun başlayacağı öngörülüyor. Bloomberg News'in haberine göre National Bank of Abu Dhabi ve First Gulf Bank, Ortadoğu ve Afrika'nın en büyük bankasının temellerini atacak olan olası birleşme görüşmelerine ilişkin haberleri teyit ettiler.

Her iki bankanın da Abu Dhabi hükümetinin, petrol gelirlerinin azalmasıyla maliyetleri azaltma ve varlıkları yeniden yapılandırarak verimliliği artırma politikalarıyla yakın bağları olduğu belirtildi.

EFG Hermes Holding SAE ve Emirates NBD PJSC analistlerine göre yaklaşık 50 yerel ve uluslararası banka yavaşlayan ekonomi, gerileyen kamu harcamaları ve petrolün gerilemesi ile varlık kalitesinin düşmesiyle zor günler geçiriyor.

Körfez İşbirliği Örgütü'nde yer alan 6 ülkedeki bankacılık likiditesi sıkılaşmaya başladı. Emirates NBD'nin hesaplamalarına göre petrol fiyatlarının 40 dolar seviyesinde seyretmesi durumunda bu ülkelerin bütçe açığı 140 milyar dolar olacak.

Goldman Sachs analisti Waleed Mohsin'in değerlendirmelerine göre Körfez bankaları arasında konsolidasyonun yaşanması bu bölgedeki bankacılık sektörü açısından olumlu olacak.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü