Körfez`in Türk bankalarına ilgisi sürüyor

Türkiye`de 8 bankada sahipliği ya da ortaklığı bulunan Körfez yatırımcılarının Türk bankalarına olan ilgisi Sberbank`la yeniden gündeme geldi.

01.02.2018 Cuma 11:43

Güncelleme : 01.02.2018 Cuma 17:11

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Bahreyn, Birleşik Arap  Emirlikleri (BAE), Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman'dan oluşan Körfez  İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinin Türkiye'de farklı alanlarda birçok yatırımı  bulunuyor.
 
Finanstan perakendeye, sağlıktan savunmaya, turizmden gayrimenkule  birçok sektörde milyar dolarlık yatırımlara imza atan Körfez ülkelerinin, Türk  bankacılık sektörüne ilgisi de devam ediyor.
 
Türk bankacılık sektörü her bölgeden yabancı yatırımcıların odağında  olmayı sürdürürken, Körfez bölgesinin lider bankaları da banka satın alarak ya da  ortaklık kurarak Türkiye'de yaklaşık 40 yıldır faaliyet gösteriyor.
 
Körfez yatırımcılarının halihazırda Türkiye'de 8 bankada sahipliği ya  da ortaklığı bulunuyor.
 
Halihazırda A&T Bank, Abank, Albaraka Türk, Burgan Bank, Kuveyt Türk,  QNB Finansbank, Turkish Bank ve Türkiye Finans, Körfez sermayeli olarak  faaliyetlerini sürdürüyor.
 
DenizBank'ın sahibi olan Rusya'nın en büyük bankası konumundaki  Sberbank da önceki gün yaptığı açıklamada, DenizBank'taki hisselerinin Emirates  NBD tarafından satın alınması seçeneğini de içerecek şekilde stratejik  görüşmelere başlandığını duyurdu.
 
KÖRFEZ'İN LİDER BANKASI QNB, TÜRKİYE'DE
 
İş adamı Hüsnü Özyeğin tarafından 1987 yılında kurulan Finansbank,  Ağustos 2006'da Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG)  tarafından satın alındı. Banka, Haziran 2016'da Orta Doğu ve Afrika bölgesinin  lider finansal kuruluşu olan Katar'ın en büyük bankası Qatar National Bank   S.A.Q'ya (QNB Group) satıldı. Ekim 2016 itibarıyla bankanın yeni adı "QNB  Finansbank" oldu.
 
QNB Grup, iştirakleri ve bağlı şirketleriyle 3 kıtada 30 ülkede  faaliyet gösteriyor. QNB, 2016 sonu itibarıyla yaklaşık 198 milyar dolarlık aktif  toplamı ile Körfez ülkelerinin en büyük bankası konumunda bulunuyor.
 
SUUDİ ARABİSTAN'IN EN BÜYÜĞÜ TÜRKİYE FİNANS'IN HAKİM ORTAĞI
 
Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye'nin yüzde 100 yerli sermayeli  ilk özel finans kurumu olarak 1991'de kurulan Anadolu Finans ile 1985-2001  döneminde "Faisal Finans Kurumu" adıyla katılım bankacılığı hizmeti sunan Family  Finans'ın 2005'te güçlerini birleştirmesiyle kuruldu.
 
Suudi Arabistan'ın ilk ve en büyük bankası The National Commercial  Bank (NCB), 2008'de Türkiye Finans'ın çoğunluk hissesini satın alarak katılım  bankacılığı sektörünün önemli oyuncularından biri haline geldi.
 
NCB, 2017 sonu itibarıyla Türkiye Finans'ın sermayesinin yüzde  67,03'üne sahip bulunuyor. NCB, 2016 sonu itibarıyla 118 milyar dolar  seviyesindeki toplam aktif büyüklüğü ile Körfez bankaları arasında 3'üncü sırada  yer alıyor.

KUVEYTLİ YATIRIMCILAR 4 TÜRK BANKASINA ORTAK
 
Türkiye'de 1977 yılında Körfez sermayeli olarak kurulan ilk banka  özelliği taşıyan A&T Bank'ın (Arap Türk Bankası) halihazırda sermayesinin yüzde  1,62'sini Kuwait Investment Company elinde bulunduruyor.
 
Kuveyt'in en büyük bankası konumundaki National Bank Of Kuwait de  (NBK) 2008'de Turkish Bank'ın yüzde 34,29 hissesini satın alarak bankaya ortak  oldu. NBK, Aralık 2016 itibarıyla 79 milyar doların üzerindeki aktif toplamı ile  bölgenin en büyük 6'ncı bankası konumunda bulunuyor.
 
Türkiye pazarına katılım bankacılığı ile 1989 yılında giren Kuwait  Finance House, Kuveyt Türk hisselerinin yüzde 62,24'üne sahip.  Kuwait Finance  House, 54 milyar dolara yaklaşan aktif büyüklüğü ile Kuveyt'in en büyük ikinci  bankası.
 
Burgan Bank Grubu, Aralık 2012'de Eurobank Tekfen'in yüzde 99,26  payını satın alarak Türkiye'de yatırım yapan 4'üncü Kuveytli yatırımcı oldu.  Bankanın unvanı, gerekli yasal izinlerin alınmasıyla 2013 başından itibaren  "Burgan Bank AŞ" olarak kullanılmaya başlandı.
 
BAHREYNLİ AL BARAKA 1984'TEN BERİ TÜRKİYE'DE
 
ABank, 2013 yılında Katar'ın önde gelen bankalarından Commercial Bank  of Qatar tarafından satın alındı.
 
Albaraka Türk Katılım Bankası, faizsiz bankacılığa öncülük ederek  1984'te kuruldu ve 1985'te aktif olarak hizmet vermeye başladı. Orta Doğu'nun  güçlü sermaye gruplarından, merkezi Bahreyn'de olan Al Baraka Banking Group  (ABG), halihazırda bankanın yüzde 54,06'sına sahip.
 
KÖRFEZ'İN İKİNCİ BÜYÜK BANKASI "DENİZ"LE TÜRKİYE'YE GELMEYİ  PLANLIYOR
 
Sberbank'ın önceki gün yaptığı DenizBank açıklaması, Körfez  yatırımcılarının Türkiye'deki bankacılık yatırımlarını yeniden gündeme getirdi.  BAE'nin en büyük bankası Emirates NBD, DenizBank'ı almak için Sberbank ile masaya  oturdu.
 
Halihazırda Türkiye'de faaliyet gösteren Qatar National Bank ve  National Commercial Bank'ın yanı sıra Emirates NBD'nin de gelmesiyle Körfez'in en  büyük 3 bankası Türkiye'de yer almış olacak. Emirates NBD, Aralık 2017 itibarıyla  yaklaşık 118 milyar dolarlık toplam aktifi ile Körfez bölgesinin en büyük ikinci  bankası konumunda bulunuyor.
 
DenizBank'ın yüzde 99,85'i 28 Eylül 2012'de 2,79 milyar avro (6,5  milyar TL) karşılığında Sberbank'a satılmıştı. Bankanın piyasa değeri bugün 5  milyar doların üzerinde seyrediyor.
 
Sberbank ile Emirates NBD'nin el sıkışması halinde DenizBank, 5'inci  sahibine kavuşmuş olacak.
 
DenizBank'ın toplam konsolide aktifleri 30 Eylül 2017 itibarıyla 151  milyar 977 milyon lira ve konsolide öz kaynakları 12 milyar 277 milyon lira  düzeyinde bulunuyor. Banka, 740 şubede hizmet verirken, 14 binin üzerinde kişiye  istihdam sağlıyor.
 
"EN ÖNEMLİ VARLIK" SATIŞTA
 
Sberbank Üst Yöneticisi (CEO) ve İcra Kurulu Başkanı Herman Gref, Ekim  2017'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, DenizBank'ın, şu anda yurt dışındaki  tüm aktifleri içerisinde en önemli varlıkları olduğunu belirtmişti.
 
Gref, Türkiye'de kendilerini çok rahat hissettiklerini ve burayı  ikinci vatanları olarak gördüklerini ifade ederek, "Türkiye'deki önceliklerimizi  korumaya devam edecek ve altyapı projelerine desteklerimizi büyük bir istekle  sürdüreceğiz. Çünkü Türkiye'nin bu konuda iddialı planlarının olduğunu  biliyoruz." şeklinde konuşmuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma