`Koşullar uygun olursa kademeli faiz artışı olabilir`

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, Philadephia`da tarımdışı istihdam verisi sonrası açıklamada bulundu.

07.06.2016 Cuma 08:42

Güncelleme : 07.06.2016 Cuma 12:01

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Janet Yellen, Philadephia'da tarımdışı istihdam verisi sonrası yaptığı ilk konuşmada, koşullar uygun olursa kademeli faiz artışının uygun olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Janet Yellen, Philadelphia'da tarımdışı istihdam verisi sonrası yaptığı ilk konuşmada, koşullar uygun olursa kademeli faiz artışının uygun olduğunu söyledi.

Ekonomideki olumlu noktaların olumsuzlara daha ağır bastığını kaydeden Yellen, "Mayıs ayı istihdam verisi hayal kırıklığı yarattı ve endişe verici" dedi, ancak herhangi bir aylık veriyi çok abartarak okumamak gerektiğini vurguladı.

Yellen, "İstihdam artışındaki son yavaşlama işaretlerinin dikkatle izlenmesi gerekiyor. Eğer Mayıs ayı istihdam raporu bir sapmaysa ya da yılın başında ekonomik faaliyetteki zayıflamadan kaynaklanan geçici bir yavaşlamayı yansıtıyorsa, istihdamdaki artış yukarı yönde hareket etmeli ve gelirde daha da artışla sonuçlanmalı" şeklinde konuştu.

Yellen, "Fed fonları faizinin, uzun vadede fiyat istikrarını ve maksimum sürdürülebilir istihdamı sağlayabilmek için, muhtemelen zamana yayılarak, kademeli bir şekilde yükseltilmesinin gerekeceğini düşünmeye devam ediyorum" dedi.

Fed Başkanı, para politikasının daha önceden belirlenmiş bir yolda gitmediğini söyledi ve enflasyonun zamanla yüzde 2 hedefine yükselmesini beklediğini belirtti.

ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin 164,000'lik beklentilerin oldukça altında kalarak Mayıs ayı için 38,000 olarak gerçekleşmesinin ardından faiz artış beklentileri en erken Temmuz ayına ertelenmişti.

Bir sonraki toplantısını 14-15 Haziran'da gerçekleştirecek olan Fed, en son Aralık'ta faizleri 9 yılın ardından ilk kez artırmış, bu yıl faizde değişikliğe gitmemişti.

"
En Çok Okunan Haberler

Altın yatırımcılarının gözü Fed faiz kararında

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?