Kredi kartında taksit esnetme çalışması

Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü İmrek "Özendirici taksit kampanyaları ile tüketicilerin yeniden uzun vadeli borçlanmalar altına sokulması kuzunun kurda teslim edilmesi demektir" dedi.

09.09.2015 Cuma 11:40

Güncelleme : 09.09.2015 Cuma 15:08

Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) "taksit esnetme" çalışmasına ilişkin, "Özendirici taksit kampanyaları ile tüketicilerin yeniden uzun vadeli borçlanmalar altına sokulması kuzunun kurda teslim edilmesi demektir" dedi.


İmrek, AA muhabirine, BDDK'nın, kredi kartlarına getirilen taksit sınırlamasında esnekliğe gidilerek 9 ay olan vade süresinin 12 aya çıkarılacağına yönelik çalışma yaptığını belirtti.


Daha önce yapılan düzenlemeyle getirilen 9 aylık sınırlamanın tüketiciler açısından olumlu karşılandığını anlatan İmrek, "O günlerde sektör cazip kampanyalar ile ürünlerinin satışını kolaylaştırmak için taksit sayısına uzun vadeler getirmiş ve bunun neticesinde ihtiyaç dışı tüketim harcamaları olarak yeni borçlanmaların asıl kaynağını oluşturmuştu. Kredi kartı kullanıcısı vadesi gelmiş borcunu diğer bir kredi kartı ile ödeyerek borcunu ötelemiş ve borç sarmalı içine düşerek daha sonra yüksek faizli borç yükü altına girmiş bulunmaktaydı" diye konuştu.


İmrek, o dönemlerde yaşanan bu sorunların çözümü için getirilen taksit sınırlamasının bugün esnetilmesini makul ve mantıklı bulmadıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Bugün gelinen noktada daralan piyasa ekonomisinin ve cari açığın tek nedeni olarak kredi kartlarına uygulanan vade sınırlamasının gerekçe olarak gösterilmesini doğru bulmuyoruz. Getirilen sınırlamaya rağmen kart borçlusu sayısında artmalar yaşandığı bir gerçektir. Bazı sektörleri memnun etmek adına var olan 9 aylık kredi kartı vade sınırlamasının esnetilerek 12 aya çıkarılması, sorunu çözmeyecek, yeni borçluların oluşmasına ve ödenemez durumdaki kredi kartı borç miktarının artmasına sebep olacaktır. Vade sınırlamanın esnetilmesi, hareketsiz olan piyasayı kısmen de olsa canlandırsa da bu kısa vadeli bir çözüm olacaktır. Özendirici taksit kampanyaları ile tüketicilerin yeniden uzun vadeli borçlanmalar altına sokulması kuzunun kurda teslim edilmesi demektir."


Sektörel baskılar sonucu yapılan bu çalışmadan vazgeçilmesi gerektiğini savunan İmrek, "Halihazırda kredi kartına uygulanan aylık faiz oranları hala yüksektir. Bu nedenle kredi kartı vade sınırlamasının esnetilmesi yerine daha düşük faizli tüketici kredileri verilmesi daha yerinde olacaktır. Bankacılık sektörü, kredi kartını ödeme aracı olarak tanımlamıştır. Kredi kartını bu tanıma aykırı düşecek borçlanma aracına dönüştürülmesine BDDK ve bankalar izin vermemelidir. Kredi kartlarına uygulanan 9 aylık vade sınırlamasının aynen devam etmesini ve esnetilmemesini istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Altın yatırımcılarının gözü Fed faiz kararında

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?