Kritik açıklama geldi!

Merakla beklenen açıklama geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notuna dokunmayıp `yatırıma devam` derken, görünümü durağandan negatife çekti.

19.08.2016 Cuma 23:29

Güncelleme : 22.08.2016 Cuma 09:30

UZMANPARA
Piyasaların hafta başından bu yana merakla beklediği açıklama geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada Türkiye’nin notuna dokunmadığını duyurdu.

Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BBB-" olan kredi notunu teyit ederek,  Türkiye'ye "yatırım yapılabilir"e devam dedi. Ancak durağan" not görünümününü "negatif"e çekti.

UZMANLAR DEĞİŞİM BEKLEMİYORDU

Uzmanlar Fitch’in Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünde değişiklik beklemiyordu.

GÖZLER KASIM ve ARALIK’TA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladığı takvime göre; bugünkü açıklamanın ardından gözler 4 Kasım'da S&P ve 2 Aralık'ta Moody's'de olacak.

TÜRKİYE’NİN NOTUNU KASIM 2012’DE YÜKSELTMİŞTİ…

Fitch, 5 Kasım 2012 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BB+" ile "yatırım yapılabilir" seviyenin bir basamak altında olan kredi notunu, bir basamak artırarak "yatırım yapılabilir" seviye olan "BBB-"ye yükseltmişti.
Açıklamanın ardından kararı sıcağı sıcağına UZMANPARA'YA değerlendiren Kapitalfx Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan şunları söyledi:

'ASIL ÖNEMLİ OLAN NOTUMUZUN YATIRIM YAPILABİLİR KALMASI'

"Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “BBB-“ olarak “yatırım yapılabilir” seviyesinde tutarken, görünümü “durağan”dan “negatif”e çekti.  Yani Türkiye bundan sonra yakından izlenecek ve ilerleyen periyoddaki gelişmeler mercek altında olacak. Sınırlı negatif bir haber olarak nitelendiriyoruz. Asıl önemli olan notumuzun “yatırım yapılabilir” noktasında kalması, ancak önümüzdeki 1 – 1,5 yıllık sürecin kredibilite ve güven açısından oldukça iyi geçirilmesi gerekmektedir.

'NORMALLEŞME ÇOK KISA SÜREDE GERÇEKLEŞTİ'

Fitch açıklamasının içeriğine bakacak olursak; ekonomik gelişmelerden çok politik riskleri ön plana çıkardıklarını görmekteyiz. Endişeler ve uyarılar siyasi istikrarsızlık riskleri, kırılganlık, jeopolitik gelişmeler ve dış finansman ihtiyacı üzerinde yoğunlaşmış. 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’de ilerleyen dönemde siyasi istikrarsızlık ortaya çıkarması endişesi raporda üzerinde durulan bir konu olmuş, bu nedenden dolayı içeride mevcut olan olumlu siyasi ortamın devam ettirilmesi ve doğru mesajların verilmesi çok önemli bir nokta. Darbe girişimi sonrasında yatırım ortamının ne şekilde bir konum kazanacağı da önem arz ediyor. Sonuçta iki hafta boyunca sıradışı bir oynaklık yaşadık, ancak normalleşme de çok kısa bir süre içinde gerçekleşti. Para politikası ve maliye politikası otoritelerinin de süreci oldukça iyi yönettiklerini söylemek lazım. Bu nedenden dolayı Türkiye’nin Fitch’in bir sonraki değerlendirmesine kadar ev ödevlerini başarıyla tamamlayacak kadar durumu iyi. Türkiye’nin dış finansman akışını olumsuz etkileyecek konumdan uzakta kalması, yani içsel risklerin ağırlık kazanmaması; dış finansman ihtiyacını olumsuz etkileyecek şekilde kırılganlığını artırmaması gerekiyor. Bu bakımdan enflasyon görünümü ve onunla uyumlu olacak bir para politikasına ihtiyaç vardır. Reel faiz önemli; çünkü negatif reel faiz olursa negatif ayrışma katsayısı da artar. Bu nedenden dolayı Merkez Bankası’nın tek bir faizden yapılacak fonlamayı hangi seviyede belirleyeceği önemli; bir başka deyişle üst bant ne kadar daha indirilecek?

Büyüme konusunda ise, aşağı yönlü riskler biraz daha arttı. Biz büyümenin 2016 yılında %3,5 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. İç talebi destekleyici ve artırıcı yöndeki düzenlemeler ve önlemler ile beraber biraz daha hedeflere yakın bir büyüme gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.

'TÜRKİYE BENZER LİGDEKİ ÜLKELERE GÖRE DAHA İYİ'

Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı ile özellikle Avrupa’daki bazı ülkeler açısından emsal olacak derecede iyi durumda olması, cari açığın geçen yıllara göre olumlu seyrediyor olması ve kamu maliyesi disiplininin bozulmamış olması artı yanlarımız olarak öne çıkmaktadır. Kısa vadede aşağı yönlü riskler göreceli olarak Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminden sonra biraz daha artmıştır, ancak Türkiye halen EMEA bölgesindeki emsal ekonomilere ve gelişmekte olan ülkeler içerisindeki benzer lig ekonomilerine kıyasla biraz daha iyi durumdadır."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak