Kritik veri için uzmanlar ne dedi?

Ekim ayında %13,2 artarak 4 milyar 164 milyon dolara yükselen dış ticaret açığı için uzmanlar UZMANPARA`ya değerlendirmelerde bulundu.

30.11.2016 Cuma 10:10

Güncelleme : 01.12.2016 Cuma 08:35

Kritik veri bugün açıklandı. Dış ticaret açığı ekim ayında %13,2 artarak 4 milyar 164 milyon dolara yükselen ve beklentiler dahilinde açıklanırken paranın uzmanları gelecek aya ilişkin beklentilerini UZMANPARA'ya değerlendirdi.

Dış ticaret açığında gidişat ne yönde? işte uzmanların yorumları:

KapitalFX Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erken, dış ticaret açığı verilerine ilişkin UZMANPARA'ya şunları söyledi:

İTHALATTA SERMAYE/TÜKETİM İLE ARA MALI BİRBİRİNİ DENGELEDİ...

"Türkiye’de dış ticaret açığı Ekim ayında 4,16 milyar USD olarak gerçekleşirken, Eylül ayı verisi de 4,76 milyar USD’ye yukarı yönlü revize edildi. İhracat Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre %3 azalarak 12,84 milyar USD, ithalat da aynı dönemde %0,5 artarak 17 milyar USD oldu. Ekim 2016’da ihracatın ithalatı karşılama oranı da Ekim 2015 seviyesi olan %78,3’ten %75,5’e düştü.

Gelen verilerin; daha önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan geçici dış ticaret istatistiklerine paralel olması itibariyle beklentiler dahilinde geldiğini görüyoruz. Dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre artmasında, ihracatın yıllık bazda 3 azalmasının ve ithalatın aynı dönemde artmasının etkisinden bahsetmek mümkündür. Bu dönem içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, Irak ve İtalya takip etmektedir.

Avrupa Birliği’ni oluşturan 28 ülkeye yaptığımız ihracatın payının ağırlık kazandığını görüyoruz. 2016 Eylül ayında AB’nin toplam ihracatımız içindeki payı %48,4 olmuştur. Bunun oluşmasında iki neden vardır; birincisi Avrupa Birliği ekonomilerinde görülen sınırlı toparlanma eğilimi, AB ihracatında da kademeli toparlanma olmasını sağlamaktadır. AB ekonomilerindeki seyre bağlı olarak ihracat görünümümüzde dönem dönem dalgalanmalar olabiliyor.

İthalat kalemlerinde ilgili dönemler arasında artış vardır. Bu kalemde de ilk sırayı Çin alırken; onu Almanya, Rusya ve İtalya takip etmiştir. Ekim ayları karşılaştırıldığında sermaye ve tüketim mallarındaki artış ile ara mallarındaki azalmanın birbirini dengelediği görülmektedir. Petrol fiyatlarındaki düşük seyrin devam ettiğini burada göz önünde bulundurmak gereklidir.

Yılın geri kalanında petrol ve emtia fiyatlarının ithalat faturasını olumlu yansıması etkisinin de azalmasıyla beraber; cari açık ve ticaret açığında bir miktar artış beklemekteyiz. Cari açık için yılsonunda 35 milyar USD, dış ticaret açığında da 57 milyar USD beklentimiz mevcuttur."

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü ve UZMANPARA yazarı Murat Tufan, konuya ilişkin UZMANPARA'ya şunları söyledi:

"TUİK tarafında açıklanan Türkiye Dış Ticaret İstatistiklerine göre Ekim ayında dış açık %13.2 artarak 4 milyar 164 milyon dolara yükselmiştir. Aylık ihracat rakamı geçtiğimiz yılın dönemine göre %3 azalırken, ithalat ise %0.5 arttı.

Yine en çok ihracat yapılan ülke 1 milyar 308 milyon dolar ile Almanya olurken, en çok ithalat yaptığımız ülke 2 milyar 214 milyon dolar ile Çin oldu. Avrupa birliğine ihracatında, 2015 yılı aynı dönemine göre %0.8 bir azalma olduğunu görüyoruz.

Fakat bir önceki aya göre AB’ye ihracatın arttığını belirtelim. Kur etkisini önümüzdeki ay görebileceğimiz dış açık verisinde, ileri teknoloji ürünleri ithalatında bir azalma söz konusu olabilir. Ekim ayında yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ithalatı içindeki payı %16,1 iken, kur maliyetinden kaynaklı bu ürünlere talep azalabilir. Bu noktada dış ticaret verisinde ithalat oranlarında önümüzdeki ay bir azalma görebiliriz."





"
En Çok Okunan Haberler

SPK`dan halka arz düzenlemesi

`Finans piyasalarını yakından takip edeceğiz`

İngiltere`nin kamu borcu artış gösterdi

GM, 449 binden fazla aracı geri çağıracak

Tüketici güven endeksi açıklandı

Çin`in bütçe gelirleri azaldı

Ülke gruplarına göre ihracat analizi yapıldı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Çin faizi sabit tuttu

ABD`de büyük bankalar Fed konusunda bölündü

Japonya Merkez Bankası faizi sabit tuttu

SPK`dan 3 şirketin sermaye artırımına onay

Almanya`da konut fiyatları arttı

Japonya`da enflasyon hızlandı

Bankacılık sektörünün mevduatı yükseldi

İngiltere faizi sabit tuttu

Kartlı ödeme tutarı arttı