Kur yükseldi, öğrenci rotayı kırdı!

Dövizdeki artış yurtdışı eğitimde rotayı değiştirdi. Kur yükseldi öğrenci rotayı Asya’ya kırdı.

27.07.2015 Cuma 11:05

Güncelleme : 27.07.2015 Cuma 11:36

Dövizdeki artış yurtdışında eğitim planları yapan öğrencilerin tercihlerini de etkiledi. Türkiye Uluslararası Eğitim Fuarları (IEFT) Genel Koordinatörü Deniz Akar, döviz kurundaki artışla yurtdışında eğitim trendinin değiştiğini belirterek öğrenci ve ailelerin Doğu Avrupa, Baltık ve Asya ülkelerini tercih etmeye başladığını söyledi. Türk Lirası’nın yılbaşından bu yana dolar, Euro ve sterlin karşısında ciddi değer kaybettiğine dikkati çeken Akar, “Yurtdışında okumak isteyen öğrenciler ve aileleri geleneksel ülkeler ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya’nın dışında, alternatif ülke pazarları Polonya, Macaristan, Estonya, Litvanya ve Rusya gibi Doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri ile Çin ve Güney Kore gibi Asya ülkelerine yöneliyor” diye konuştu.

TÜRKİYE İLK 5’TE

Akar, dünyadaki en iyi ilk beş yüz üniversite arasında Macaristan, Polonya, Rusya, Çin ve Güney Kore’den birçok üniversite olduğunu kaydederek “Uluslararası öğrenci pazarından daha çok pay almak isteyen birçok ülke, rekabetçi fiyatları ile ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkelerin yerini almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı. Akar, Türkiye’nin yurtdışına en fazla öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında ilk 5’te yer aldığını vurgulayarak her yıl 90 bine yakın öğrencinin yurtdışına eğitime gittiğini, bunun 35 bininin dil eğitimine giden öğrencilerden oluştuğunu söyledi.

YURTDIŞINDA ÖĞRENİM İÇİN YILDA 20 BİN DOLAR GEREK

Yurtdışında öğrenim gören bir öğrencinin yıllık masrafının 20 bin dolar seviyesinde olduğunu belirten Akar, “Üniversite için 30 bin öğrenci olduğu göz önüne alındığında, yurtdışında üniversite eğitimi için yaklaşık 600 milyon dolar harcama yapılıyor. Kalan 70 bin öğrencinin de yıllık ortalama harcaması 10 bin doların üzerinde. Kısacası Türk öğrenciler, yurtdışında eğitime yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar harcıyor” değerlendirmesinde bulundu. Akar, yurtdışında okuyan öğrenci sayısının, 2020 yılında 8 milyona çıkmasının öngörüldüğünü kaydederek Türkiye’nin çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırması gerektiğine işaret etti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak