Küresel doğal gaz tüketimi arttı

Çin ve ABD`den gelen yüksek talep nedeniyle küresel doğal gaz tüketimi 2018`de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 4,6 artarak 3,9 trilyon metreküpe çıktı.

02.04.2019 Cuma 11:07

Güncelleme : 02.04.2019 Cuma 18:24

AA muhabirinin Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan  "Küresel Enerji ve Karbondioksit Emisyonları Statü Raporu"ndan yaptığı derlemeye  göre, geçen yıl doğal gaz tüketimi toplamda 170 milyar metreküp arttı.

Söz konusu tüketim artışının 40 milyar metreküpü kömürden doğal gaza  geçişten kaynaklandı.

Küresel talep artışında başı çeken iki ülke ise ABD ve Çin oldu.  ABD'de doğal gaz tüketimi 80 milyar metreküp, Çin'de ise 42 milyar metreküp  arttı.

Çin'in enerji sepetinde doğal gazın payı 10 yılda iki katına çıktı ve  geçen yıl ülkede bu miktar yüzde 8 olarak kayıtlara geçti. Temiz enerji  arayışındaki Çin, 2018'de dünyanın en büyük doğal gaz ithal eden ülkesi oldu.

Gelecek 5 yılda Çin'deki talep artışının devam edeceği öngörülen  rapora göre, ülkenin ekonomik büyümesi de doğal gaz talebini artıracak.

Öte yandan, küresel doğal gaz tüketiminin artmasında Asya Pasifik  bölgesinde sanayinin büyümesiyle elektrik ihtiyacının yükselmesi ve Güney Kore'de  kapatılan nükleer santraller de etkili oldu.

Böylece, küresel doğal gaz tüketimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla  yüzde 4,6 artarak 3,9 trilyon metreküpe çıktı. Tüketimdeki bu yükseliş, 2010'dan  bu yana gerçekleşen en büyük artış miktarı olarak kayıtlara geçti.

Raporda ayrıca Türkiye, Almanya ve İtalya gibi ülkelerin doğal gaz  tüketiminin, sıcak havalar ve elektrik üretiminde gazın payının düşmesi nedeniyle  azaldığı ve söz konusu ülkelerin depolarındaki stokları artırmak için Rusya'dan  200 milyar metreküpü aşkın gaz ithal ettiği kaydedildi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak