Küresel piyasalar BoE`ye odaklandı

Küresel piyasalar hızlı düşüşlerin yaşandığı ekim ayının son gününde pozitif bir seyir izlerken, yeni ayın ilk işlem gününde İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ve açıklanacak makroekonomik veriler takip edilecek.

01.11.2018 Cuma 09:17

Güncelleme : 01.11.2018 Cuma 10:04

ABD'de dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi, ekimde 227 bin  kişilik artışla 8 ayın en yüksek seviyesine işaret ederken, ABD Merkez  Bankası'nın (Fed), finansal kuruluşlara yönelik sermaye zorunluluğu ve stres  testleri gibi regülasyonların gevşetilmesi teklifinde bulunmasının ardından pay  piyasaları yükseliş eğiliminde hareket etti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,97,  S&P 500 endeksi yüzde 1,09 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,01 değer kazandı. Dolar  endeksi ise 16 ayın en yüksek seviyesi olan 97,2'yi görmesi sonrası 97'nin hemen  altında dengelendi.

Avrupa tarafında, Brexit'e ilişkin iyimserliğin, taraflardan gelen  açıklamalarla artması borsalarda alımların güçlenmesini sağladı. Dün Almanya'da  DAX endeksi yüzde 1,42, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,31 ve İngiltere'de FTSE  100 endeksi yüzde 1,31 yükseliş kaydetti. Analistler, BoE'nin bugün faizler ve  para politikasında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini ifade ederek, karar  metninde, gelecek döneme ilişkin ipuçlarının aranacağını ifade etti.

ABD ve Avrupa piyasalarındaki pozitif görünüme karşın bugün Asya  piyasalarında karışık bir seyir izleniyor. Japonya’da imalat sanayi Satınalma  Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) 53,1'den 52,9'a gerilemesi sonrası kapanışa yakın  Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2 değer kaybetti. Çin'de ise teşvik beklentilerinin  artması ile Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9 yükseldi.

Yurt içinde, dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, konut,  beyaz eşya, mobilya ve otomotiv sektörüne ilişkin vergi indirimlerini  açıklamasıyla borsada sektör ve hisse bazlı hareketlerin arttığı görüldü. BIST  100 endeksi, gün içinde 91.926,87 puana kadar yükselse de banka pay piyasalarında  yoğunlaşan satışların etkisiyle kazançlarının neredeyse tamamını geri verdi ve  günü yüzde 0,22 artışla 90.201 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde imalat sanayi PMI, yurt dışında ise  BoE'nin faiz kararı ve açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini  belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 89.000 seviyesinin destek, 92.500  puanın direnç konumuna geldiğini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı imalat sanayi PMI

12.30 İngiltere, ekim ayı imalat sanayi PMI

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.00 İngiltere, BoE faiz kararı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

16.45 ABD, ekim ayı imalat sanayi PMI

17.00 ABD, ekim ayı ISM imalat sanayi PMI

17.00 ABD, eylül ayı inşaat harcamaları

"
En Çok Okunan Haberler

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?