Küresel piyasalar politik gelişmelere odaklandı

Küresel piyasalar, ABD`nin İran yatırımları ve Çin`le ticaretine ilişkin adımlarının tedirginliği ile yeni haftada diplomatik haber akışına odaklandı.

06.08.2018 Cuma 09:37

Güncelleme : 06.08.2018 Cuma 11:22

ABD'de cuma günü açıklanan istihdam raporunun ardından dolar endeksi  sınırlı da olsa değer kaybederken, pay piyasaları pozitif seyrini devam ettirdi.  ABD’de tarım dışı istihdam, temmuzda 157 binle beklentinin altında artarak son 5  ayın en düşük seviyesine işaret ederken, işsizlik oranı ise yüzde 3,9’a geriledi.  ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon açısından dikkatle izlediği ortalama  saatlik ücret artışı ise temmuzda aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 2,7  artarak beklentileri karşıladı.

Verilerin ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,54, S&P 500 endeksi yüzde  0,46 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,12 yükselirken, değer kaybeden dolara paralel  yüzde 0,44 yükselen altının ons fiyatı ise bugün Asya piyasalarında yatay seyirle  1.214 dolardan işlem görüyor.

Analistler, ABD'nin bugün başlayacak İran yaptırımları ve Çin ile  ticarete ilişkin açıklamaların piyasaların odağında yer aldığını belirterek, veri  takviminde ise bu hafta ABD'nin enflasyon, Çin'in dış ticaret verilerinin öne  çıktığını kaydetti.

Avrupa tarafında, ABD verilerinin ardından avrodaki yükselişin sınırlı  kaldığı ve geçen hafta başından bu yana etkili olan düşüş eğiliminin devam ettiği  görüldü. Avro/dolar paritesi geçen hafta bir önceki haftaya göre yüzde 0,77 değer  kaybederken, cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,55, Fransa'da CAC 40  endeksi yüzde 0,33 ve FTSE 100 endeksi de yüzde 1,10 yükseldi.

Asya piyasalarında, borsalar haftaya karışık başlarken, altın ve  petrol fiyatları yatay bir seyir izliyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225  endeksi yatay seyrederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,8 değer  kaybetti.

Yurt içinde, ABD ile diplomatik gelişmeler piyasaların gündemini  meşgul etmeye devam ediyor. Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa  İstanbul'da yüzde 1,13 değer kazanan BIST 100 endeksi, haftayı 95.610 puandan  tamamladı. Dolar/TL ise geçen haftanın son işlem gününde 5,1152'yi görmesi  sonrasında 5,0807'den kapanmıştı. Yeni haftaya yükselişle başlayan dolar/TL  bankalararası piyasada 5,1140 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, teknik  açıdan BIST 100 endeksinin 95.500 üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yükseliş  eğiliminin devam edeceğini ifade etti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 Avro Bölgesi, ağustos ayı yatırımcı güven endeksi

14.30 Türkiye, temmuz ayı reel efektif döviz kuru
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma