Küresel piyasalar Yellen`a odaklandı!

Küresel piyasalarda tüm dikkatler Fed Başkanı Janet Yellen`ın bugün yapacağı konuşmaya çevrildi.

26.08.2016 Cuma 08:57

Güncelleme : 26.08.2016 Cuma 15:26

Geçen hafta Fed üyelerinin eylül ayında faiz artırımına gidilebileceği  sinyalleri vermesinin ardından piyasaların odak noktasına yerleşen Yellen'in  Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumunda yapacağı konuşmanın bu akşam saat  17.00'de gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Analistler, bugünkü konuşmada Yellen'ın, piyasaları eylül  toplantısında faiz artırılması olasılığına hazırlamak adına ekonomide kaydedilen  ilerlemeye işaret edebileceğini belirtirken, olası güvercin tonlu açıklamaların  ise faiz artırımına ilişkin yükselen eylül beklentilerini öteleyebileceğini  kaydediyor.

ABD'de dün açıklanan dayanıklı tüketim malı siparişleri temmuzda yüzde  4,4 artışla beklentiyi aşarak yılın en güçlü yükselişini kaydederken, haftalık  işsizlik başvuruları ise 261 binle son 5 haftanın en düşük seviyesine geriledi.  Verilerin ardından pay piyasalarında düşük hacimli sakin bir seyir izlenirken,  dolar endeksi de 94,5-95,0 bandındaki hareketini sürdürdü.

Avrupa tarafında, dün özellikle Almanya'da açıklanan Ifo endekslerinin  beklentilerin altında kalmasının ardından pay piyasalarında satış baskısının  etkili olduğu görüldü. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,88, Fransa'da CAC 40  endeksi yüzde 0,65 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti.

Bugün Japonya'da açıklanan çekirdek enflasyon verisinin temmuzda  yıllık yüzde 0,5 gerilemesinin ardından dolar/yen paritesi yatay bir seyir  izlerken, Nikkei 225 endeksi yüzde 0,81 geriledi. Çin'de Şanghay bileşik endeksi  ise kapanışa yakın yüzde 0,4 yükseliş kaydetti.

Yurt içinde dün banka pay piyasalarında etkisini artıran tepki  alımlarıyla BIST 100 endeksi üst üste 3 gün süren düşüşünü sonlandırarak günü  yüzde 0,88 artışla 76.790 puandan tamamladı.

Analistler, bugün ABD ve İngiltere'de açıklanacak büyüme verilerinin  takip edileceğini belirtirken, piyasaların piyasaların dalgalı bir seyir  izleyerek Yellen'ın açıklamalarını bekleyeceğini ifade ediyor. ABD'de geçen ay  yüzde 1,2 olarak açıklanan büyümenin yüzde 1,1'e revize edilmesini bekleniyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, 2.Ç. GSYH

15.30 ABD, 2. Ç. GSYH

17.00 ABD, ağustos ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma