Küresel şirketlerin vergi oyununda sona doğru

OECD Genel Sekreteri Gurria "80 yıl boyunca çifte vergilendirmeyi engellemek için uğraştık ve mükemmel bir vergisizlik alanı yarattık. Şimdi bunu geri almalıyız" dedi.

14.11.2015 Cuma 14:47

Güncelleme : 14.11.2015 Cuma 14:47

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, çok uluslu bazı şirketlerin sınır ötesi işlemlerde vergi düzenlemelerini ihlal ettiğini belirterek, "80 yıl boyunca çifte vergilendirmeyi engellemek için uğraştık ve mükemmel bir vergisizlik alanı yarattık. Şimdi bunu geri almalıyız" dedi.

Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gurria, çok uluslu şirketlerin hem merkezlerinin olduğu ülkelerde hem de her nerede iş yapıyorlarsa vergilerini ödemeleri gerektiğini söyledi.

Şirketlerin vergilerini ödediği adil koşulların sağlandığı bir sistemin önemine işaret eden Gurria, "İrlandalılar, Hollandalılar yasal boşluklarını kapatıyorlar, İngilizler de öyle. Bu tür uygulamalar artık kaybolacak" şeklinde konuştu.

Vergi sisteminde yapılacak düzenlemenin sadece gelişmekte olanlara değil, tüm ülkelere fayda sağlayacağını dile getiren Gurria, "Çok uluslu şirketler ne merkezlerinin bulunduğu ülkede, ne de kazanç sağladıkları ülkede vergilerini ödüyor. 80 yıl boyunca çifte vergilendirmeyi engellemek için uğraştık ve mükemmel bir vergisizlik alanı yarattık. Şimdi bunu geri almalıyız" ifadelerini kullandı.

Gurria, söz konusu şirketlerin vergi oyunlarının G20 Liderler Zirvesi'nde son bulacağını belirtti.

G20 ülkelerinin çağrısı üzerine OECD tarafından hazırlanan ve çok uluslu şirketlerin, sınır ötesi işlemlerde vergi düzenlemelerini ihlal etmesinin önüne geçmeyi hedefleyen Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırma (BEPS) Eylem Planı'nın, G20 Liderler Zirvesi'nde karara bağlanması bekleniyor.

Vergi gelirlerinde yıllık 240 milyar dolara varan kaybı önlemeyi hedefleyen eylem planı, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çok taraflı çözüm üretme mekanizması oluşturularak, vergi mevzuatını tek bir çatı altında toplamayı öngörüyor. Eylem planıyla çok uluslu şirketlerin karlarını, "vergi cennetlerine" kaydırmasının önüne geçilebileceği belirtiliyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma