Küresel ticaret corona etkisiyle azaldı

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), küresel ticaretin yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3 azaldığını bildirdi.

13.05.2020 Cuma 14:39

Güncelleme : 14.05.2020 Cuma 09:56

UNCTAD yılın ilk çeyreğine ilişkin küresel ticaret verileri raporunu  açıkladı. Buna göre, Kovid-19 salgını ilk çeyrekte 2019’un son çeyreğiyle  kıyaslandığında küresel ticaret değerinde yüzde 3'lük bir düşüşe yol açtı.

UNCTAD’ın tahminlerine göre söz konusu ticarette yılın ikinci  çeyreğinde düşüşün hızlanarak ilk çeyreğe göre yüzde 27’ye ulaşmasını beklendiğinin belirtildiği raporda, Aralık’tan bu yana hızla düşen emtia  fiyatları küresel ticarette düşüşte etkili oldu.

Raporda,martta  yüzde 33,2 düşen akaryakıt fiyatlarının emtia  fiyatlarında düşüşün itici gücü olduğu belirtilerek, mineral, cevher, metal, gıda  ve tarımsal ham madde fiyatlarında ise yüzde 4'ten az düşüş olduğu kaydedildi.

Yine mart ayında emtia fiyatlarında yüzde 20’lik bir düşüşün  yaşandığına yer verilen raporda, 2008 finansal krizinde söz konusu fiyatlarda en  büyük aylık düşüşün yüzde 18,6 olduğu hatırlatıldı.

UNCTAD’ın raporunda 2008 finansal krizde emtia fiyatlarındaki düşüşün  6 ay sürdüğüne işaret edilerek, “Endişe verici bir şekilde, emtia fiyatlarında ve  küresel ticaretteki mevcut düşüş eğiliminin süresi ve genel gücü belirsizliğini  koruyor.” değerlendirmesine yer verildi.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma