Küresel yatırım hamlesi

İş ve yatırım ortamının güçlendirilmesi için önemli adımlar geliyor. Özel yatırımlara yasal koruma sağlanacak. Ruhsat ve lisans işlemleri hızlanacak, küresel sermayenin çekilmesi için güçlü bir hukuki altyapı oluşturulacak.

11.07.2019 Cuma 08:38

Güncelleme : 12.07.2019 Cuma 07:22

Türkiye, 5 yıllık kalkınma döneminde ekonomi ve yatırım alanında tarihi hamlelere imza atmaya hazırlanıyor. Özel yatırımlara yasal koruma geliyor, "yatırım ombudsmanlığı" sistemi kuruluyor, yatırımlar tek bir muhatap üzerinden tamamlanacak, yasalardaki aleyhe hükümler geriye işletilemeyecek. Ruhsat, lisans işlemleri hızlanacak, bakanlıklarda "yatırım koordinasyon" birimleri kurulacak. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi daha güçlü ve aktif bir yapıya kavuşturulacak. Gelişmiş iş ve yatırım ortamı başlığı altında, yerli ve yabancı yatırımcıyı hukuki korumaya alacak Kalkınma Planı'ndaki önemli başlıklar şöyle:

YATIRIMA HUKUKİ GÜVENCE

Özel yatırımlara ilişkin çerçeve bir hukuki düzenleme yapılacak. Bürokratik ve hukuki öngörülebilirlik artırılacak. Yatırımcı güvenini pekiştiren, aleyhe hükümlerin geçmişe yürümezliğini garanti altına alan mevzuat yenileme çalışması yapılacak. Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımlar açısından daha fazla cazip hale gelmesi için güçlü bir hukuki altyapı oluşturulacak. Yatırımlara ilişkin uyuşmazlıkların çözümlenmesi için uluslararası standartlarda çözüm yollarının yaygınlaştırılmasına yönelik altyapı güçlendirilecek. Kamu idareleri ile yatırımcı arasında "yatırım ombudsmanlığı" sistemi kuruluyor.

İŞLEMLER HIZLANIYOR

Yatırıma yönelik ruhsat, lisans işlemlerinin sonuçlandırma süresi ilan edilecek. Öngörülen süreden sapma olması durumunda yeni süre gerekçesiyle yatırımcıya bildirilecek. Yatırım işlemleri tek bir muhatap üzerinden kısa sürede tamamlanacak. Yatırımlara ilişkin izin, onay ve ruhsat gibi işlemlerin hızlı ve düşük maliyetli olmasını sağlayacak bilgi sistemi oluşturulacak. Bakanlıklarda "Yatırım Koordinasyon" birimleri oluşturulacak. Öncelikli sektörlerde "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı" uygulanacak.



HİBE İÇERİKLİ TEŞVİKLER

Esnek, hibe desteği içeren yatırım teşvik sistemine geçilecek. Küresel yatırımlar için proje bazlı teşvikte stratejik, ileri teknoloji ürünlerine öncelik verilecek. Komple yeni yatırım için özelleştirilmiş teşvikler uygulanacak. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile temas sağlayacak "Yatırım Koordinasyon Birimleri" oluşturulacak. Yatırımlara ilişkin izin, onay ve ruhsat gibi süreçlerin izlenmesine yönelik merkezi Yatırım Bilgi Sistemi oluşturulacak.

FAİZ YÜKÜ AZALTILACAK

Yatırımcıların katlandıkları finansman maliyetlerinin düşük seviyede istikrar kazanmasını sağlayacak bir faiz politikası oluşturulacak. Standart Maliyet Modeli'ne ilişkin mevzuat düzenlemesi hayata geçirilecek. İş ve yatırım ortamına ilişkin hukuki sürecin iyileştirilmesi için adalet hizmetlerinde ihtisaslaşma sağlanacak. Ticari, fikri ve sınai haklara ilişkin davalar gibi bazı davaların il merkezlerindeki ihtisas mahkemelerinde görülebilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Kamu yatırımlarında imalat sanayi sektörleri, Ar-Ge, dijitalleşme, insan kaynakları, lojistik, enerji, tarım, turizm ve savunma sanayi alanlarına öncelik verilecek.

YATIRIM İŞTAHINI ARTIRACAK ADIMLAR

Özel yatırımlara yasal koruma geliyor
"Yatırım ombudsmanlığı" sıstemı kuruluyor
Yasalardaki aleyhe hükümler geriye işletilemeyecek
Ruhsat, lisans işlemleri hızlanıyor
Yatırımlar tek bir muhatap üzerinden tamamlanacak
Bakanlıklarda yatırım koordinasyon birimleri kurulacak
Yeni yatırımlar için özelleştirilmiş teşvikler geliyor
Yerli şirketler global yatırımcıyla buluşacak
Standart maliyet modeline geçilecek
Kamu yatırımlarında öncelik imalat sektörü






Sabah

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma