Liderlerden dev tepki: Türkiye olmadan zor!

AB`ye üye ülkelerin liderleri, sığınmacı krizini tartışmak için Brüksel`de bir araya geldi. Liderler ortak bir plan üzerinde anlaşmaya varırken, Türkiye`nin zirveye davet edilmemesine tepkiler vardı.

26.10.2015 Cuma 08:52

Güncelleme : 26.10.2015 Cuma 15:53

Avrupa Birliği, sığınmacı krizine çözüm arıyor. AB üyesi 11 ülke ile 3 balkan ülkesini buluşturan Brüksel'deki zirveden yeni kararlar çıkarken, Türkiye ise toplantıya davet edilmedi. Ancak bazı liderler bu duruma tepki gösterdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel çözüm için Türkiye'nin yardımına ihtiyacı olduğunu belirtirken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras  da  "Bu meselede kritik ortak Türkiye davet edilmiş değil. Eğer giriş ülkesi ile anlaşmaya varamazsak bir çözüm bulmamız zor olacak" dedi.

Plana göre, sığınmacıların geçiş güzergahlarına sene sonuna kadar toplamda 100 bin kişilik kamplar kurulacak.

Kampların yarısı Yunanistan topraklarında olacak ve Birleşmiş Milletler de destek verecek. Son zamanlardaki sığınmacı akını ile baş etmekte zorlanan Slovenya’nın sınırına, 400 kişilik polis gücü gönderilecek. Sığınmacıların kayıt altına alınması için sınırlarda yeni birimler oluşturulacak. Mültecilerin, Avrupa Birliği içinde ülke ülke dolaşmasını engellemek için de tedbirler alınacak.

'TÜRKİYE İLE DAHA FAZLA GÖRÜŞMEK ÖNEMLİ'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mini bir zirve için geldiği Brüksel'de, merkez ve doğu Avrupa liderlerinin burada yapacağı toplantının tek başına Avrupa Birliği'nin mülteci krizini çözmeyeceğini ve Türkiye'nin yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi.  Merkel, "Mülteci sorununu tamamen çözemeyiz, bunun için yapılacak diğer şeylerin yanında Türkiye ile de görüşmeleri ilerletmeliyiz. Yalnızca Türkiye ile yasal olmayanı yasal olan ile değiştirebiliriz. Avrupa Komisyonu'nun göç konusunu Türkiye ile daha fazla görüşmesi çok önemli" dedi.

'TÜRKİYE OLMADAN ÇÖZÜM BULUNMAZ' 

Toplantı öncesi Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da bir basın açıklaması yaptı.  Bugüne kadar bir çözüme ulaşamadıklarını, bunun sebebinin bazı ülkelerin sorumluluktan kaçması olduğunu belirterek, toplantının önemini vurgulayan Çipras, ''Ancak bu meselede kritik ortak Türkiye davet edilmiş değil. Bugünkü görüşme, sığınmacı koridor ülkeleri arasında olacak. Herkes biliyor ki koridorun sonunda bir giriş var. Eğer giriş ülkesi ile anlaşmaya varamazsak bir çözüm bulmamız zor olacak'' dedi.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak