Makine ihracatı eylülde 12,4 milyar dolara ulaştı

Makine sektörü ihracatı yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yüzde 17 artarak 12,4 milyar dolara ulaşırken, bu dönemde sektörün en büyük pazarı olan Almanya`ya 1,8 milyar dolarlık makine ihraç edildi.

10.10.2018 Cuma 13:07

Güncelleme : 10.10.2018 Cuma 14:23

Makine sektörü ihracatı yılın üçüncü çeyreği  itibarıyla yüzde 17 artarak 12,4 milyar dolara ulaşırken, bu dönemde sektörün en  büyük pazarı olan Almanya'ya 1,8 milyar dolarlık makine ihraç edildi.

Makine İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre,  üçüncü çeyrek sonunda Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde 7 artarak 123 milyar  dolara ulaşırken, makine ihracatı yüzde 17 artarak 12,4 milyar dolar oldu.

Bu dönemde makine sektörünün en büyük pazarları Almanya, ABD ve  İngiltere şeklinde sıralandı. Almanya'nın Türkiye'den ithal ettiği makinelerin  değeri 1,8 milyar doları aşarken, ABD ve İngiltere'ye yapılan ihracat yüzde  22'nin üzerinde artış kaydetti.

Makine ihracatının yılın üçüncü çeyreğinde en fazla artış kaydettiği  ülkelerden biri Rusya oldu. Söz konusu dönemde Rusya'ya gerçekleşen makine  ihracatı yüzde 43 artarak 300 milyon doları aşarken, bu ülkeye en fazla ihraç  edilen mal grubu takım tezgahı olarak kayıtlara geçti.

Sektörün en fazla ihraç edilen makine mal grupları ise 1,7 milyar  dolarla motorlar ve aksamları ile klimalar ve soğutma makineleri, 1,1 milyar  dolarla yıkama ve kurutma makineleri oldu. Öte yandan ihracat miktarı inşaat ve  madencilik makinelerinde yüzde 28, takım tezgahlarında yüzde 24, pompa ve  kompresörlerde ise yüzde 23 arttı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Makine İhracatçıları Birliği  Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nın bir  parçası olarak yatırım, üretim ve girdi maliyetlerinin azaltılması yönündeki  adımların tamamlayıcı unsurunun yerli makine kullanımı olduğunu vurguladı.

Sektörün, yılın üçüncü çeyreğinde 18 milyar dolarlık yıl sonu hedefini  destekleyen bir başarıya imza attığına işaret eden Karavelioğlu, şunları  kaydetti:

"Sektörümüzde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58,6'ya  yükseldi.  Bu ivmeyi yurt içine de taşımak istiyoruz. Günlük yaşamda ihtiyaç  duyduğumuz bütün teknolojilerin geliştirildiği alan olan makine imalat sektöründe  üretim ve hizmetlerde kullanılan makinelerin, yatırımcı ve makine imalatçısı ile  geliştirilmesinin, teknolojinin yerlileşmesi ve millileşmesi için tek yol  olduğunu düşünüyoruz. Devletin büyük işletmelerle KOBİ’ler arasındaki teknoloji  odaklı iş birliği projelerini desteklemesinin gerekçesi, sanayimizin yabancı  teknolojiye bağımlılığını azaltmaktır."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak