Makine ihracatı ocakta 1,3 milyar doları geçti

Makine İhracatçıları Birliği verilerine göre, makine sektörünün ihracatı ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 artarak 1,3 milyar doları aştı.

12.02.2019 Cuma 11:56

Güncelleme : 12.02.2019 Cuma 17:41

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen yıl 17,1 milyar dolar  ihracatla ithalatı karşılama oranını yüzde 64'e yükselten makine sektörü, ocakta  1,3 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdi. MAİB tarafından 22 alt sektör  dahil edilerek hesaplanan bu rakam, geçen yılın ocak ayına göre yüzde 12 artışa  işaret etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu,  makine sektörünün gelişmiş ülkelerdeki marka gücünü yükselten çalışmalar  yaptığını belirterek, bu yıl ihracatçıların yeni pazarlara erişimini artırmayı  hedeflediklerini ifade etti.

Türk makine sanayisinin ileri teknolojiye uygun üretim altyapısıyla  gelişmiş ülke pazarlarında talep gören canlı bir sektör olduğunu vurgulayan  Karavelioğlu, şunları kaydetti:

"2018'de ihracatını en fazla artıran sanayi gruplarından biri olan  makine sektörü, bu yıl için belirlediğimiz 20 milyar dolar ihracat hedefine uygun  olarak iyi bir başlangıç yaptı. Öte yandan ocakta faaliyetlerimiz hız kesmeden  devam etti ve Almanya, ABD, İngiltere, İtalya ve Fransa en fazla ihracat  gerçekleştirdiğimiz pazarlar oldu. Bununla beraber ihracat artış hızımız Cezayir,  Polonya ve Fas gibi ülkelerde yüzde 20'leri geçti. Sanayinin tüm alt dallarında  müşterilerimizin makine ihtiyacına yanıt verirken, Türk makine sektörünün pazar  çeşitliliğini artırmayı amaçlıyoruz."

"ULUSLARARASI TANITIM ÇALIŞMALARINDA HIZ KESMEYECEĞİZ"

Kutlu Karavelioğlu, birlik olarak uluslararası tanıtım çalışmaları  kapsamında 5-8 Şubat'ta Almanya'nın Leipzig şehrinde tamamlanan INTEC fuarına  katıldığını anımsattı.

Fuarla eş zamanlı olarak, 19 Türk firmasının iştirakıyla düzenlenen  ticaret heyeti kapsamında Türk ve Alman firmalarının ikili görüşmeler yaptığını,  Türkiye'nin makinecilerinin de Almanya'daki kuruluşlarla temaslarını artırdığını  anlatan Karavelioğlu, "VEMAS, Fraunhofer Enstitüsü, IHK Chemnitz, tesis ve firma  ziyaretleri ile Türk-Saksonya İşbirliği Forumu, etkinlik katılımları, ikili iş  görüşmeleri, firma ve fuar ziyaretinin olduğu yoğun programlı bir heyet  organizasyonu gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Karavelioğlu, ürünlerin kalitesini anlatmak ve müşterilerin talep ve  ihtiyaçlarına ilk ağızdan yanıt vermenin marka çalışmalarının önemli bir boyutunu  oluşturduğunu aktararak, katıldıkları organizasyonlarda geniş bir satın almacı  grubuna sektörün gücünü anlattıklarını kaydetti.

Karavelioğlu, INTEC Leipzig'te Türkiye'nin yanı sıra 31 ülke daha  olduğunu, tanıtım faaliyetlerinin sektörün yeni pazarlara açılması noktasında  önemli bir fırsat yarattığını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Fuar kapsamında düzenlenen ticaret heyetinin verimli geçmesinden ve  Almanya'da iş birliği yaptığımız kuruluşların Türk heyetine olan destek ve  ilgisinden büyük mutluluk duyduk. Uluslararası rekabette daha güçlü olmak için,  üretimdeki gücümüzü pazarlama alanında da göstermek mecburiyeti hissediyoruz.  Haziranda Dusseldorf'ta bir heyet daha gerçekleştireceğiz. Almanya'daki  muhataplarımızla yıl içinde Türkiye'de de bir araya gelmeyi sürdüreceğiz.  Uluslararası tanıtım çalışmalarında hız kesmeden Meksika, Hindistan, Rusya ve  Çin'de de heyet organizasyonu yapacağız. Çalışmalarımızın sektörümüzün  performansına yaptığı katkıdan memnunuz."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak