Maliyenin e-uygulamalarına mükellefin ilgisi yoğun

Maliye Bakanlığının elektronik uygulamalarına vatandaşların ilgisi giderek artıyor. Bakanlık, ekim ayı itibarıyla elektronik ortamdan 69 milyon bildirim ve beyanname alırken, 52 milyonu aşkın vergi tahsilatı işlemi yaptı.

05.11.2017 Cuma 11:41

Güncelleme : 06.11.2017 Cuma 08:43

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, beyan, bildirim ve ödeme gibi  işlemlerin birçoğu Maliye Bakanlığınca elektronik ortama taşındı. Giderek  yaygınlaşan uygulamalara vatandaşın ilgisi de yoğun oldu. Ekim ayı itibarıyla 69  milyon bildirim ve beyanname elektronik ortamda alındı.

Tahsilat işlemlerinde de e-hizmet seçeneklerini artıran Bakanlık, 29  banka üzerinden vergi tahsilatlarını elektronik uygulamalarla gerçekleştirdi. Bu  kapsamda yılın 9 aylık döneminde bankalar üzerinden 52 milyonu aşan vergi  tahsilatı işlemi yapıldı. Aynı dönemde Gelir İdaresi Başkanlığının internet  sitesindeki sanal POS üzerinden banka kartı ve kredi kartları ile 12 milyonu  aşkın tahsilat işlemi gerçekleştirildi.

Mükelleflerin fatura düzenleme sürecini hızlı ve verimli yönetmesine  imkan sağlayan e-fatura sistemi kapsamında da kullanıcı sayısı ekim itibarıyla 63  bin 111'e yükseldi.

Ticari defterlerin elektronik olarak düzenlenmesi, muhafazası ve  ibrazına imkan tanıyan "e-Defter" uygulamalarında kayıtlı kullanıcı sayısı 61 bin  829'a ulaşırken, e-Arşiv fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısı 8 bini  aştı.

Geçen yılın ikinci yarısında uygulanmaya başlanan e-Tebligat Sistemi  ile yaklaşık 14 milyon tebliğ belgesi elektronik ortamda kayda geçerken, yaklaşık  140 milyon lira tasarruf sağlandı.

VERGİ, BİLDİRİM VE DİLEKÇELERDE "TEMASSIZ" DÖNEM

Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığınca 2018'de sevk irsaliyesi,  serbest meslek makbuzu ve müstahsil makbuzlarının da elektronik ortamda  düzenlenebilmesine imkan veren uygulamaların hayata geçmesi planlanıyor.

Bakanlık tarafından Temassız Vergi Dairesi Projesi uygulamaya  konulacak. Projeyle mükellefer vergi dairelerine gitmeden bütün işlemlerini  elektronik ortamda yapabilecek.

Beyannamelerin yanı sıra bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor gibi  her türlü belge elektronik ortamda verilebilecek.

HAZIR BEYAN SİSTEMİ İLE 51 MİLYAR LİRALIK GELİR BEYANI

Kapsamı genişletilen ve kira gelirinin yanı sıra ücret, menkul sermaye  iradı ile diğer kazanç ve iratların da beyan edilebilmesine olanak sağlayan  "Hazır Beyan Sistemi"ne de ilgi arttı.

Bu kapsamda Mart 2017'de 1 milyon 396 bin mükellef sistemi kullanarak  yıllık gelir vergisi beyannamesi verdi. Sistemle beyanname veren mükelleflerce 51  milyar lira gelir ve 31,5 milyar lira matrah beyan edilirken, bu matrah üzerinden  8,6 milyar lira vergi hesaplandı.

Söz konusu sistemden beyan edilen gayri safi gelir ve matrahta geçen  yıla oranla yüzde 12,6, hesaplanan vergide de yüzde 13,3 artış gerçekleşti.

CEPTEN VERGİ ÖDEMELERİNE İLGİ YOĞUN

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi aracılığıyla sunulan  hizmetlere mobil cihazlardan da ulaşılabilmesini sağlayan "GİB Mobil  Uygulaması"ndan bugüne kadar yararlanan kullanıcı sayısı 315 bine ulaştı.

Söz konusu uygulamayla mükellefler; gelir vergisi, 6736 sayılı Kanun  kapsamındaki borçlar, motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası, cep telefonu  ve tapu harcı ödemelerini gerçekleştirebiliyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma