`Merkez Bankası cesur adım atmalı`

Borsa İstanbul Eski Genel Müdürü İbrahim Turhan, Merkez Bankası’nın faiz indirmesi için tüm şartların oluştuğunu söyledi.

24.02.2015 Cuma 10:56

Güncelleme : 24.02.2015 Cuma 14:07

Borsa İstanbul Eski Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan, bugün Merkez Bankası'nın cesur bir adım atması gerektiğini söyledi. CNBC-e'ye konuşan Turhan, Merkez Bankası’nın faiz indirmesi için tüm şartların oluştuğunu dile getirdi. Turhan, “Merkez Bankası’nın faiz indirimi için en büyük risk faktörü kurlardaki artış. Küresel likidite şartları kurla ilgili endişeleri bertaraf edecek durumda.
 
Belirsizliğin arttığı dönemlerde Merkez Bankası proaktif olup piyasanın önüne geçmeli” dedi. “Asıl endişelenmemiz gereken büyümenin beklenenden daha fazla soğuması” diyen Turhan, Merkez Bankası’nın çok cesur olması için önemli bir fırsata sahip olduğuna dikkat çekti.
 
EKONOMİDE AŞIRI SOĞUMA RİSKİ VAR

Turhan şöyle devam etti: “Gerek toplam arz ve talep şartları, gerek kapasite kullanımı, sanayi üretimi, veriler, hangi veriye bakarsanız bakın ekonomide bir yavaşlama ve kapasite fazlası olduğunu görebiliyoruz. Ekonomide aşırı ısınmanın değil tam tersine aşırı soğuma riskinden bahsedebiliriz. Bu, enflasyon açısından faiz indirimini destekleyen bir tablo. Küresel tabloda da faiz indirimi desteleyen bir tablo var. Bence Merkez Bankası’nın önünde önemli bir fırsat var.

” FED 2015’TE PARASAL SIKILAŞMAYA GİTMEZ
 
ABD Merkez Bankası’na da değinen Turhan, Fed’in kısa vadede parasal sıkılaşmaya gitme ihtimalinin son derece düşük olduğunu ifade etti.
 
Turhan, şunları söyledi: “ABD Merkez Bankası’nın kısa vadede parasal sıkılaşmaya gitme ihtimalinin son derece düşük olduğunu hatta 2015’te parasal sıkılaşma anlamında ciddi bir adım atmamasın olasılık olduğunu düşünmeye devam ediyorum. Bir ara ABD’de güçlü büyüme verileri geldi diye, Fed hızlı hareket edecek diye bir beklenti oluştu ve geçtiğimiz iki hafta içinde ciddi bir volatilite yaşadık.

Oysa Mart ayında Fed toplantı tutanaklarında yapılan açıklamalarda görüldü ki, aslında Fed  karar alıcıları öyle sanıldığı gibi hele ki 2015 yılının ilk başlarında ciddi bir parasal sıkılaşmaya gitmeyi asla düşünmüyorlar.

Kaldı ki ABD Merkez Bankası parasal sıkılaşma yönünde harekete geçse bile mevcut ABD Doları likiditesinin geri çekilmesi üstelik de Avrupa’da, Japonya’da, İngiltere’de parasal gevşemenin devam ettiği, gelişmekte olan ülkelerin de bu parasal gevşeme korosuna katıldığı bir dönemde çok çok ihmal edilebilir bir etki yaratacaktır. Bu anlamda bizim Merkez Bankamızın da çok rahat edeceği bir dönemde olacağını ben düşünüyorum”

 

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi