Merkez faizi sabit tuttu!

Piyasaların merakla beklediği kritik açıklama geldi. Merkez Bankası bir kez daha faizlerde değişikliğe gitmedi.

22.09.2015 Cuma 14:00

Güncelleme : 23.09.2015 Cuma 09:29

UZMANPARA

Merkez Bankası'ndan (TCMB) piyasaların merakla beklediği kritik açıklama geldi. TCMB yılın dokuzuncu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi değiştirmedi, faizin alt ve üst koridoruna da dokunmadı.

KARAR SONRASI DOLAR FIRLADI!

DOLAR 3.02'Yİ AŞTI

Açıklamanın ardından dolar/TL tırmanışa geçti ve 3.02'yi aştı.  

Banka, gösterge niteliğindeki bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 olarak sabit tuttu.

KARAR UZMANLARIN BEKLETİSİNE PARALEL

Bu karara göre, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 2,25 olarak bırakıldı.

Uzmanlar faizlerde değişiklik beklemezken, Merkez Bankasının seçimleri ve Fed'i izlemeye devam edeceğini belirtmişti. Öte yandan açıklamanın ardından dolar/TL tırmanışa geçti ve 3.02'yi aştı.  

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında yapılan Para Politikası Kurulu kararları ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Yılın ilk yarısında dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermiştir. Önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonunun kademeli olarak net ihracat lehine değişmesi beklenmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede Kurul, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar
vermiştir. Ayrıca Kurul, “küresel para politikalarının normalleşme sürecinde yol haritası” kapsamında alınan ve alınması öngörülen önlemleri değerlendirmiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. "

'DAHA SIKI İFADESİNDEKİ DEĞİŞİKLİK GÜVERCİN OLARAK YORUMLANDI'
 
Kararın açıklanmasının ardından UZMANPARA'ya değerlendirmede bulunan ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, Merkez’in faiz oranlarında bir değişiklik yapmamasının beklenen bir durum olduğunu hatırlarak "Piyasalarda stresin ve oynaklığın yoğun olduğu dönemlerde bile herhangi bir adım atmamış olan Merkez Bankası’ndan, Fed’in faizleri sabit tutmasından sonra da herhangi bir politika hamlesi beklenmezdi. Ancak yayınlanan politika açıklaması metninden gördüğümüz kadarıyla, Fed’in faizleri artırmaması Merkez’i biraz fazla rahatlatmış gibi gözüküyor" dedi.

Mevcut konjonktür itibarıyla işin sıkılaşma tarafına yakın durması gereken Merkez Bankası’nın bazı ifadeleri yumuşatmasının TL’nin değerinin daha da düşmesine neden olacağını aktaran Erkan, sözlerine şöyle devam etti:"Kurul, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki daha sıkı duruşun korunmasına karar vermiştir” cümlesindeki “daha sıkı” ifadesinin “sıkı” ile değiştirtilmesi Merkez’in güvercin tarafa kayması olarak yorumlandı. Böylesine bir eksen kayması olumsuz, çünkü Merkez’in rahatlaması değil, aksine daha tedbirli olması gereken bir dönemdeyiz. Piyasa dalgalanmalarının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde Merkez’in daha koruyucu, daha sıkı politikalar izlemesi gerekir. Dolayısıyla yurtdışı şoklardan birisi gerçekleşmedi diye böylesine bir rahatlama doğru değil.

'BEKLE GÖR STRATEJİSİ KUR VOLATİLİTESİ AÇISINDAN RİSK UNSURU TEŞKİL EDİYOR'

Gelinen ekonomik konjonktür çerçevesinde seçim sürecinde olmamızdan dolayı mali politikalardan verim alınamaması durumu, para politikalarının daha proaktif olmasını gerektirebilir. Ancak para politikalarından da gerekli katkıyı alamadığımızı görüyoruz. Merkez Bankası’nın “bekle ve gör” stratejisi ilerleyen günlerde yaşanabilecek kur volatilitesi açısından da risk unsuru teşkil etmektedir."


"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü