Merkez`den Fed sonrası ilk hamle!

Merkez Bankası dolar cinsi zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara ödediği faizi yüzde 0.24`ten yüzde 0.49`a yükseltti.

17.12.2015 Cuma 09:33

Güncelleme : 17.12.2015 Cuma 17:39

UZMANPARA/AJANSLAR

ABD Merkez Bankası Fed'in faizi artırmasının ardından Merkez Bankası'ndan hamle geldi. Merkez Bankası dolar cinsi zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara ödediği faizi yüzde 0.24'ten yüzde 0.49'a yükseltti.
 
Fed, yaklaşık 10 yıl sonra faizde 25 baz puanlık artışa gitmişti.

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Eda Önder Öztürk, konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

MERKEZ SON TOPLANTIDA SİNYALİ VERMİŞTİ

"Fed’in yaklaşık 10 yıl aradan sonra yeniden faiz artırarak faiz aralığını yüzde 0,25–0,50 bandına getirmesinin yankıları sürüyor. Fiyatlamalarda manşet değişiklikler olmasa da bundan sonra diğer ülkelerin merkez bankalarına bir takım görevler düşüyor. Bu sabah Fed’den sonra TCMB’den ilk hamle geldi. TCMB Başkanı Erdem Başçı "2016 Yılı Para ve Kur Politikası" konulu sunumunda Fed’in faiz artırması durumunda ertesi gün yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklara müdahale edebileceklerini belirtmişti. Bu sabah Merkez dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faiz oranını yüzde 0.24'ten yüzde 0.49'a yükseltti.
 
'HAMLE PİYASALARDA ÇOK SES GETİRMEDİ'

Hali hazırda daha öncesinde sözlü yönlendirmesiyle belirtmiş olduğu hamlenin gelmesi piyasalarda çok ses getirmedi. Piyasada fiyatlamaların sakin olduğu günde Merkez’in hamlesi gölgede kalırken, uzunca bir süredir Merkez’den somut bir adım göremeyen ve sadeleştirme konusuna ilişkin kafaları karışık iken piyasa bundan sonra daha somut adımlar görmek istenecek diye düşünüyorum. Fed’in kararının atlatılmasının ardından Merkez’in omzuna bir yük daha binmiş oldu."
 
"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü