Merkez`den flaş değişiklik!

Merkez Bankası, son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğini belirterek, yeni bir düzenlemeye gitti. Yeni düzenleme ile 5,3 milyar TL piyasadan çekilecek, yaklaşık 1,4 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecek. Karar ardından dolar, euro ve sterlin TL karşısında düşüşe geçti.

06.11.2017 Cuma 10:08

Güncelleme : 06.11.2017 Cuma 14:52

Merkez Bankası, piyasada sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğine işaret ederek, rezerv opsiyonu mekanizmasında değişikliğe gittiğini duyurdu. Bu kapsamda döviz imkan oranı üst sınırı yüzde 55’e düşürülürken, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekildi. Söz konusu adımla piyasadan yaklaşık 5,3 milyar lira çekileceği ve böylece yaklaşık 1,4 milyar doların bankaların kullanımına geçeceği bildirildi.

TCMB’den yeni düzenlemeye ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: "Son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmektedir. Bu durum dikkate alınarak, fiyat istikrarına ve finansal istikrara destek sağlanması maksadıyla rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yapılmıştır. Buna göre, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırı yüzde 60’tan yüzde 55’e düşürülmüş, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekilmiştir. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesi piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 1,4 milyar ABD doları tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir."

REESKONT KREDİLERİNE DÜZENLEME

Öte yandan Merkez Bankası, reeskont kredileri ile ilgili de bir açıklama da yaptı. Merkez Bankası, 1 Şubat 2018'e kadar vadesi dolacak olan ihracat
ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 3,7000, Euro için 4,3000, İngiliz Sterlini için 4,8000 kuru kullanılarak TL olarak yapılabilmesine olanak tanınmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredilerine ilişkin yayınladığı duyuruda şöyle denildi: "Son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmektedir. Bu durum dikkate alınarak, 1 Şubat 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 3,7000, Euro için 4,3000, İngiliz Sterlini için 4,8000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir." 

TCMB'DEN LİKİDİTE SIKILAŞTIRMA YOLUYLA TL'Yİ DESTEKLEME HAMLELERİ GELEBİLİR

Yatırım Finansman'dan Ekonomist Hilmi Yavaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü adımının piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı olsa da, Banka'dan önümüzdeki günlerde likidite sıkılaştırma yoluyla TL'yi destekleme hamleleri gelmesinin olası göründüğünü, bugün bunun ilk sinyalinin alındığını söyledi.

DOLAR/TL TCMB'NİN ADIMLARI İLE GERİLEDİ

Merkez Bankasının aldığı önlemlerin ardından düşüşe geçen dolar/TL  saat 12.42 itibarıyla yüzde 0,74 azalışla 3,88580'den işlem görüyor. Aynı  dakikalarda euro/TL yüzde 0,83 düşüşle 4,48774, sterlin/TL de yüzde 0,58  gerileyerek 5,0578 seviyesinden alıcı buluyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma