`Merkez`in açıklaması çok net`

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası`nın bu hafta kısa vadeli faiz oranlarında değişiklik yapmama kararına dair ilk kez yorum yaptı.

24.12.2015 Cuma 11:16

Güncelleme : 24.12.2015 Cuma 15:38

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın bu hafta kısa vadeli faiz oranlarında değişiklik yapmama kararına dair ilk kez yorum yaptı.

Reuters'a konuşan Şimşek, "Merkez Bankamızın açıklaması çok net. Daha önce bir yol haritası açıklanmış, bu yol haritasının gereği olan birçok adım atılmış, bandın daraltılmasına ilişkin süreci de bir sonraki adım olarak ifade ettiler. Bunu da piyasadaki oynaklığa bağladı" dedi.

Şimşek, "Benim genel anlamda Merkez Bankası kararlarına ilişkin yorum yapmadığımı biliyorsunuz. Merkez Bankamızın önümüzdeki döneme ilişkin 18 Ağustos'ta açıkladığı bir yol haritası var. Yol haritası çerçevesinde tabii ki politikasını şekillendireceğine inanıyoruz. Bu aşamada bunu başka bir tarafa çekmenin bir mantığı olduğu kanısında değilim" diye konuştu.

Şimşek ayrıca önümüzdeki dönemde makro açıdan en önemli sorunlardan birinin enflasyon olduğunu belirterek, "Bugüne kadar enflasyonu tek hanede tuttuk ama düşük tek haneye, yani yüzde 5 ve altına indiremedik. Fiyat istikrarının pekişebilmesi için gerçek anlamda fiyat istikrarının sağlanması ve devam ettirilebilmesi ancak enflasyonun düşük tek haneye indirilmesiyle söz konusu olabilir. Bu bizim için çok önemli bir hedef ve büyük bir önceliktir" dedi.

Bunu yapısal reformlar ve verimlilik artışıyla sağlanabileceğine inandığını kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

Kısa vadede tabii ki enflasyonist baskılar güçlü seyretmeye devam ediyor. Özellikle TL'deki değer kaybının gecikmeli etkisi söz konusu. Kısmen de gıda fiyatları için söylüyorum, piyasalardaki katılıkların etkisi söz konusu. Global emtia fiyatlarının düşüyor olması, önümüzdeki dönemde bir miktar desteleyici olacak... Makro ihtiyati çerçevede değişikliğe gitmeyeceğiz.

Orta-uzun vadede perspektifin çok net olduğunu, mutlaka enflasyonun düşük tek haneye indirilmesi gerektiğini kaydeden Şimşek, "Onu indirebilmek için verimliliği artırıp, bunu yapısal reformlarla sağlamamız lazım. Maliye politikasını sıkı tutarak para politikasının elini güçlendirmemiz lazım, bu konuda tereddüt yok" dedi.

Şimşek, kısa vadede bir miktar devam eden enflasyonist baskının söz konusu olduğunu, global emtia fiyatlarındaki düşüşün de desteğiyle enflasyonun tekrar aşağı yönlü bir trende gireceğini vurguladı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma