Merkez`in rezerv varlıkları arttı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası`nın resmi rezerv varlıkları 81 milyon dolar artış gösterdi.

28.06.2016 Cuma 10:16

Güncelleme : 28.06.2016 Cuma 11:36

Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları, Mayıs ayı sonunda bir önceki ay sonuna göre 81 milyon dolar artış gösterdi.

Merkez Bankası verilerine göre, bir önceki ay sonu itibarıyla 116 milyar 32 milyon dolar olan resmi rezerv varlıkları, 116 milyar 113 milyon dolara geldi.

Merkez Bankası, Mayıs ayı itibariyle ''Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi'' tablosunu yayımladı.

Resmi rezerv varlıkları, döviz rezervleri (menkul kıymetler ile efektif mevcudu ve depo hesapları), Uluslararası Para Fonu (IMF) pozisyonu, SDR'ler ve altından oluşuyor.

Söz konusu tarihte resmi rezerv varlıklarının 96 milyar 525 milyon dolarını döviz varlıkları (konvertible dövizler), 158 milyon dolarını IMF rezerv pozisyonu, 1 milyar 354 milyon dolarını SDR, 18milyar 76 milyon dolarını da altın oluşturdu.

Banka'nın bir önceki ay sonu itibariyle rezerv varlığının 94 milyar 674 milyon dolarını döviz varlıkları (konvertible dövizler), 159 milyon dolarını IMF rezerv pozisyonu, 1 milyar 366 milyon dolarını SDR, 19 milyar 833 milyon dolarını da altın oluşturmuştu.

Merkez Bankası'nın açıklamasında şu bilgiler verildi:

"Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 81 milyon ABD doları artarak 116,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 2 artarak 96,5 milyar ABD doları, altın cinsinden rezerv varlıklarımız da yüzde 8,9 oranında azalarak 18,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri (döviz kredileri, menkul kıymetler, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları-KMDTH) bir önceki aya göre 78 milyon ABD doları artarak 10,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu tutarın 6,6 milyar ABD doları anapara, 3,9 milyar ABD doları faizlerden oluşmaktadır. Söz konusu anapara ve faiz yükümlülüklerinin 1,0 milyar ABD doları bir ay, 1,0 milyar ABD doları 2-3 ay ve 8,5 milyar ABD doları 4-12 ay içerisinde ödenecektir.

Şarta bağlı döviz yükümlülükleri, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (kalan vadesi bir yıldan uzun KMDTH, bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluşmaktadır. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 2,7 azalarak 73,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak