Moody`s bugün pas geçecek mi?

Darbe girişiminin ardından Türkiye`nin `yatırım yapılabilir` seviyedeki kredi notunu izlemeye alan Moody`s`in bugünü pas geçmesi bekleniyor. İşte Paranın Uzmanları`nın konuya ilişkin değerlendirmeleri...

05.08.2016 Cuma 10:15

Güncelleme : 05.08.2016 Cuma 18:05

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin 'Baa3' ile 'yatırım yapılabilir' seviyedeki kredi notunu negatif izlemeye alan Moody's'in bugünü pas geçmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Moody's'in bugün not değerlendirmesini pas geçebileceği seçeneğine en büyük gerekçe olarak Türkiye'nin ekonomik verilerini gelecek birkaç ay izlemeyi tercih etmesi ihtimalini gösteriyor.

Öte yandan ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle dolar/TL saat 16:11 sıralarında 3.01'den işlem görüyor.

'90 GÜN GAYET İYİ BİR SÜRE'

Kapital FX Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan Moody's'in yapacağı açıklamayı şöyle değerlendirdi:

"Bizim de katılmış olduğumuz Moody’s telekonferansında öngörülen 90 gün Türkiye’nin kendi ekonomik hikayesini anlatması ve kendini ifade edebilmesi açısından gayet iyi bir süredir. Bu süre zarfı içinde ekonomik aktivitede ve göstergelerde bariz bir bozulma olmaması, reyting kuruluşlarının negatif beklentilerini de boşa çıkaracaktır. Zaten şu ana kadar yeterince proaktif davranan ekonomi ve para politikası yönetiminin güven tesis etmesi de yüksek ihtimaldir. Bizim beklentimiz de bu yöndedir. Söz konusu olayların Türkiye’nin iktisadi büyümesi üzerinde büyük etkileri olmayacaktır ve ekonomik göstergelede aşırı bir bozulma durumu söz konusu olmayacaktır. Biz de bu kapsamda büyüme tahminimizde herhangi bir revizyon yapmadık.

Türkiye’nin anlaşması olan kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s’dir, “yatırım yapılabilir” notumuzu vermiş olan kurumlar da bunlardır. Türkiye’nin bu kuruluşlar nezdindeki notunu kaybetmemesi daha önemlidir. Yatırım çevreleri ise; yatırım kararlarında genelde 3 reyting kuruluşundan 2’sinden “yatırım yapılabilir” notu olmasını önemli bir kıstas olarak değerlendirmektedirler. Türkiye’nin şu anda sağladığı 2/3 şartından, notlarından birini kaybederek 1/3 durumuna düşmesi önemli miktarda fon girişinin önüne set çekecektir.

'MOODY'S BU AKŞAM HİÇBİR AÇIKLAMA YAPMAYABİLİR'

Aslında notu kaybedeceğimiz endişeleri önceki hafta çok daha fazlayken, bu hafta yerini daha umut verici beklentilere bırakmıştır. Moody’s’in telekonferansı ve ekonomi yönetimimizin Moody’s yetkilileri ile gerçekleştirdiği görüşmeleri sonrasında biz, bugünün not indirmek için çok erken olacağını düşünmekteyiz. Moody’s’in bu akşam hiçbir açıklama yayınlamamasını daha olası bulmaktayız."

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Rıdvan Baştürk, Moody's'in açıklama öncesinde görüşlerini UZMANPARA'ya şöyle aktardı:

"Haftanın son işlem gününde oldukça yoğun ve önemli bir gündem bizleri bekliyor. Yurtiçinde gözler kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye notu hakkında vereceği kararda olacak. Yurtiçinde yapılan darbe girişimi sonrası Moody’s Türkiye’yi not indirimi için izlemeye almıştı. Bugün kurumun bir açıklama yapmama yani pas geçme durumu da ihtimal dahilinde gözükmekte. Kurum, yurtiçindeki ekonomik ve siyasi gelişmeleri bir süre izleyip ondan sonra ilerleyen dönemlerde bir değerlendirmede bulunabilir.

Ancak Moody’s’in bugün Türkiye’nin not görünümünde bir indirim yapması durumunda TL cinsi varlıklarda değer kayıpları söz olabilir. Moody’s’in kredi notunu değiştirmemesi durumunda ise TL cinsi varlıklarda sınırlı pozitif hareket söz konusu olabilir.

'YURT DIŞINDA GÖZLER ABD İSTİHDAM VERİLERİNDE'

Yurtdışında ise gözler ABD istihdam verilerinde olacak. Bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri piyasalarda volatilite yaratabilir. Tarım dışı istihdamın beklentisi 180 bin düzeyinde. İşsizlik oranının ise yüzde 4.9’dan yüzde 4.8’e gerilemesi bekleniyor. Günün öne çıkabilecek verisi ise ortalama saatlik kazançlar verisi olabilir. Fed’in faiz artırım sürecinde baz aldığı önemli verilerden biri olan enflasyonun öncül göstergelerinden biri olan bu verinin aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda ise yüzde 2.6 artış göstermesi beklenmekte.

Son dönemde gelen makro verilerin olumsuz sinyaller vermesi ile birlikte Fed’in faiz artırımına ilişkin beklentilerde azalma gündeme gelmişti. Bu nedenle bugün açıklanacak verilerin de beklentileri karşılamaması durumunda bu beklentilerde zayıflama devam edebilir. Bu aşamada Moody’s’ten olumsuz bir açıklama gelmediği sürece TL cinsi varlıklarda değerlenme görebiliriz.

Ancak ABD’den gelebilecek olumlu istihdam verileri faiz artırım beklentilerinde canlanma yaratabilir ve bu durumda doların global bazda değerlenmesi, gelişen ülke piyasalarından ise para çıkışları söz konusu olabilir."
 
 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma